Jump to content

Blues- South


Rayo Vallecano 21
 Share

Recommended Posts

Λοιπόν άξιζε τον κόπο αυτό το topic κα μαθαίνω πραγματικά. Συνεχίζω με κομμάτια που η καταγωγή τους χάνεται μέσα στο χρόνο.

 

Το Black Betty είναι ένα αφροαμερικάνικο τραγούδι της εργασίας (work song) του οποίου οι παλιότερες ηχογραφήσεις χρονολογούνται από το 1933. Τα τραγούδια της εργασίας ήταν ρυθμικά κομμάτια σε capella , δηλαδή χωρίς συνοδεία μουσικού οργάνου που τραγουδούσαν οι εργαζόμενοι, «ελεύθεροι» ή σκλάβοι για να συνοδεύουν και να δίνουν ρυθμό στην χειρονακτική και σκληρή συνήθως εργασία τους, πχ στις αμερικάνικες βαμβακοφυτείες .

 

Η καταγωγή και το νόημα των στίχων του συγκεκριμένου τραγουδιού αποτελούν αντικείμενο διαμάχης, αφού ιστορικά η έκφραση «Black Betty» μπορεί να αναφέρεται είτε σε όπλο, ένα τουφέκι που χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες από τον 18ο αιώνα, είτε σε μπουκάλι ουίσκι, ενώ υπήρχε και γαμήλιο έθιμο όπου οι δύο μάρτυρες του γαμπρού και της νύφης έπρεπε να τρέξουν μια απόσταση 1,5 χιλιομέτρου ώστε ο πρώτος να φέρει το μπουκάλι στους συζύγους και τους φίλους τους.

? άντως σύμφωνα με άλλες δύο ερμηνείες που ενίοτε αλληλοσυμπληρώνονται η έκφραση Black Betty» χρησιμοποιείτο είτε από τους κατάδικους για να περιγράψουν την Black Maria, την άμαξα που τους μετέφερε, είτε για να περιγράψει το μαστίγιο του οδηγού στα χρόνια μετά τον εμφύλιο.

 

Η πρώτη ηχογράφηση του τραγουδιού, εκτελεσμένου σε cappella από τον κατάδικο James Baker, γνωστό και ως Iron Head στο τέξας, έγινε από τους μουσικολόγους John και Alan Lomax το 1933 στο Τέξας. Για να μην τα πολυλογώ, το τραγούδι έχει αποδοθεί στον Lead Belly ο οποίο το ηχογράφησε το 1939 ενώ διασκευάστηκε μεταξύ άλλων και από τους Ram Jam το 1977 όπως ξέρουμε όσοι αγαπάμε την ροκ μουσική καθώς και από τον Tom Jones, και τους Spiderbait.

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Guest ALati

Σ'αυτο το τοπικ θα μπει και τζαζ. Αλληλένδετα. Οπως και οι εξελιξεις τους.

Οποτε εδω ολα. Blues-jazz-swing-south-tulsa. Βαρατε βιολιτζηδοι.

Link to comment
Share on other sites

Guest ALati

 

Να πουμε καπου εδω το γιατι δοθηκε ο ορος blues.

Ειναι μουσικο ιδιωμα το οποιο εκφραζεται με τις blue notes.

Στις μουσικες κλιμακες ροκ αυτο σημαινει οτι η 3η και 7η νοτα της κλιμακας παρουσιαζει υφεσεις κι ετσι λογω αυτου του ιδιωματος καθως και του δωδεκαμετρου μοτιβο ονομαστηκε blues

Δωδεκαμετρο δε μοτιβο ειναι η εκτελεση 4/4 χρονου επι 3.

? ολλα blues εχουν στηριχτει σε αποστασεις ακομπανιαμεντων της ταξης 6ης βαθμιδας και 8ης.

? .χ αν ενα μουσικο κομματι ξεκιναει απο ΛΑ οι αποστασεις δειχνουν στην 6η το ΡΕ και στην 8η το ΜΙ.

Κι εδω ερχομαι να σας δεσω το δωδεκαμετρο : 4/4 την καθε μια απο τις παραπανω νοτες.

Αυτα σε πολυ γενικες γραμμες γιατι θα σας κουρασω πολυ με μεγαλυτερες αναπτυξεις αν δεν το εκανα ηδη.

Link to comment
Share on other sites

Guest ALati

Βαζω ενα απο τα κομματια που μπορει με λιγη υπομονη να μετρησει καποιος τα 12 χτυπηματα ενος blues.

Edited by ALati
Link to comment
Share on other sites

Guest ALati

Επανεκτελεσεις το 1969 απο τον Albert King και το 1983 απο Στηβι Ρεϊ Βον

 

Edited by ALati
Link to comment
Share on other sites

Ρεμπω το ρεμπέτικο το παρουσιάζουν ως blues της ανατολής και όχι της Ελλάδας. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή όχι να γίνεται τέτοιος παραλληλισμός, από ρεμπέτικο δεν κατέχω απολύτως τίποτα οπότε το αφήνω εδώ. ? άντως προφανώς η οποία σχέση θα έχει να κάνει με την έκφραση του κάθε είδους και όχι με τεχνικούς όρους και ζητηματα. Αν τα 2 αυτά είδη συμπίπτουν στις εκφράσεις, τότε ναι το ρεμπέτικο είναι το μπλουζ της ανατολής.

 

Τα blues είναι η απαρχή των πάντων για εμάς που ασχολούμαστε με τον ηλεκτρισμό στη μουσικη. Μεγαλωμένος μουσικά από τον θείο μου και περνώντας ώρες ατέλειωτες στη δισκοθήκη του, ήρθα από πολύ μικρός σε επαφή με όλη την αφρόκρεμα του είδους.

 

Έχοντας ακούσει πολλές ώρες motorhead αναγνωριζω τα μπλουζ σε κάθε νότα και κάθε χτυπημα της μουσικής που ακούω σήμερα.

 

Ως μουσικός πάντα όταν ξεκινω το γράψιμο ξεκιναω από μπλουζ δρόμους. Όλα είναι μπλουζ.

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Guest ALati

Αξιζει τον κοπο να ανοιξουμε τοπικ για το ρεμπετικο και τους δρομους της ανατολης. Ισως πασχουμε λιγο απο εκτελεσεις στο youtube αλλα ιστορικα εχει θησαυρους.

Link to comment
Share on other sites

Σ'αυτο το τοπικ θα μπει και τζαζ. Αλληλένδετα. Οπως και οι εξελιξεις τους.

Οποτε εδω ολα. Blues-jazz-swing-south-tulsa. Βαρατε βιολιτζηδοι.

Και jazz θα μπει και country αφού κάποτε συναντήθηκαν με τη blues. Και μια και μιλάμε για country η οποία έχει τις ρίζες της στην folk (λαικη-δημοτική) ιρλανδική και κέλτικη βρετανική μουσική γενικότερα, θα κάνω μια εξαίρεση και θα βάλω κάτι από αυτή τη παράδοση. 

 

Το « Whiskey in the Jar » είναι παραδοσιακό ιρλανδικό κομμάτι. Διηγείται την ιστορία ενός ληστή που δρα  στα βουνά των περιοχών Cork και Kerry και ο οποίος  αφού λήστεψε έναν στρατιωτικό ή ένα αξιωματούχο    προδίδεται από την αγαπημένη του jenny ή Molly την οποία εμπιστευόταν.  Τελικά σκοτώνει τον αξιωματούχο και καταλήγει στη φυλακή ενώ σε κάποιες διασκευές των στίχων καταφέρνει να αποδράσει και να συνεχίσει την μποέμικη ζωή του.

 

Η καταγωγή του κομματιού είναι άγνωστη αλλά εικάζεται ότι έχει τις ρίζες του στον 18ο ή ακόμα ή ακόμα και στον 17ο αιώνα και ότι η εικόνα του  ληστή είναι μια αναφορά στους άτακτους ιρλανδούς πολεμιστές εκείνης της εποχής, οι οποίοι είχαν ηρωποιηθεί από τον κόσμο αφού  λήστευαν άγγλους ευγενείς όταν τους πετύχαιναν στις μακρινές τους  μετακινήσεις με άμαξα στας εξοχάς. 

 

Το τραγούδι συνέχισε αργότερα  να έχει επιτυχία ανάμεσα στους πρώτους ιρλανδούς αποίκους της βόρειας Αμερικής, ενώ αργότερα διασκευάστηκε από διαφορετικούς μουσικούς και συγκροτήματα  όπως οι Dubliners, των οποίων η εκτέση βρίσκεται πιο κοντά στην παραδοσιακή ιρλανδική, τους Grateful Dead, το θρυλικούς ιρλανδούς ρόκερς Thin Lizzy και τους  Metallica.

 

https://www.youtube.com/watch?v=46EXY4oP1Do

 

Link to comment
Share on other sites

Guest ALati

Ωρα για ενα απο τα καλυτερα south κομματια με απιστευτους σχεδιασμους.

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση για το δωδεκάμετρο, το οχτάμετρο blues κλπ.

Θα επανέλθω κάποια στιγμή.

 

? ρος στιγμήν, θα κάνω αναφορά στον μεγάλο Frank Zappa, ο οποίος τίμησε και τα blues.

Ένα απο τα σχετικά ακούσματα είναι το καταπληκτικό Road Ladies.

Για την ιστορία, το διασκεύασε μουσικά ο εξαιρετικός Δημήτρης ? ουλικάκος στα 70'ς με τον τίτλο ο Ανεπρόκπος.

 

Link to comment
Share on other sites

Μιάς και πιάσαμε τον ελληνικό στίχο, αξίζει αναφορά στον ? αυλο Σιδηρόπουλο που εκτός απο πρίγκηπας της ροκ, τίμησε αρκετά τα ρεμπέτικα θα λέγαμε τραγούδια, το αγγλόφωνο ροκ αλλα και τα blues.

 

Ένα τραγούδι που η studio εκτέλεση είναι ροκ, το έκανε ανόθευτο 12μετρο blues σε live, κατα τη γνώμη μου απο τα κορυφαία ελληνόφωνα blues που δεν είναι και αρκετά.

Εντυπωσιακή η ερμηνεία με άφθονο blues feeling απο όλους τους μουσικούς.

Εξαιρετικό πραγματικά.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Hf7w7jEgC7k

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×