Jump to content

Διεθνές Ποδόσφαιρο 🌍 ⚽


Guest MANOS
 Share

Recommended Posts

  • 2 months later...
ΒΙΒΛΙΟ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΑΓΙΑΞ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

«Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» φουλ στην ντόπα!

 

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΡΑΓΟΥ

 

Ηταν κοινό μυστικό και κανείς δεν ήθελε να το αποκαλύψει; Είναι μια «βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον μύθο του ολλανδικού ποδοσφαίρου; Σίγουρα δεν είναι αποκύημα της φαντασίας ενός δημοσιογράφου, αφού στο βιβλίο μιλάνε άνθρωποι που τα έζησαν.

 

Δεν είναι ρεπορτάζ που μπορεί ο καθένας να αμφισβητήσει. Στην Ολλανδία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το βιβλίο του δημοσιογράφου Χουίντο Ντέρκσεν που τιτλοφορείται «Voetbal Mysteries. Opgelost», δηλαδή «Ποδοσφαιρικά μυστήρια. Λύθηκαν». Οσα αναφέρονται στο βιβλίο προκαλούν ανατριχίλα. Το ολλανδικό ποδόσφαιρο ήταν φουλ στην ντόπα, αναφέρουν άνθρωποι που τα έζησαν.

 

Η εθνική Ολλανδίας που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ το 1974 και το 1978 ήταν ντοπαρισμένη. Η Φέγενορντ και ο Αγιαξ στους τελικούς του Διηπειρωτικού του 1970 και του 1972 με Εστουντιάντες και Ιντεπεντιέντε αντίστοιχα ήταν φουλ στην ντόπα. Η μεγάλη Τβέντε στα τέλη της δεκαετίας του '70 ήταν ντοπαρισμένη.

 

Ο 43χρονος δημοσιογράφος μίλησε με ποδοσφαιριστές, γιατρούς και προπονητές και έγραψε το βιβλίο του. Ανάμεσά τους ο επί 31 χρόνια γιατρός της ολλανδικής ομοσπονδίας και υπεύθυνος για τις εθνικές ομάδες, Φριτς Κέσελ. Από το 1968 έως το 1999 ο Κέσελ ήταν γιατρός των «οράνιε».

 

Το 2001 είχε ερωτηθεί αν υπήρξε ποτέ ντόπινγκ στους «πορτοκαλί» και το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά. «Σε αυτό το βιβλίο ο Κέσελ παραδέχεται για πρώτη φορά ότι γνώριζε για το ντόπινγκ γενικά στο ολλανδικό ποδόσφαιρο και ειδικά για την εθνική ομάδα που έφτασε στους τελικούς του Μουντιάλ το 1974 και το 1978. Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι ποτέ δεν έδωσε αυτός ντόπα στους ποδοσφαιριστές» αποκάλυψε ο Ντέρκσεν σε συνέντευξη που έδωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, το NOS, για το βιβλίο του.

«Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» φουλ στην ντόπα!

 

«Πολλοί Ολλανδοί ποδοσφαιριστές ντοπάρονταν σε εβδομαδιαία βάση. Από τη δεκαετία του '50 υπήρχαν χάπια και τα χρησιμοποιούσαν οι ποδοσφαιριστές της DOS (πρωταθλήτρια Ολλανδίας το 1958). Τη δεκαετία του '70 υπήρξε εκτεταμένη χρήση αμφεταμινών στον Αγιαξ, τη Φέγενορντ και την Τβέντε. Τη δεκαετία του '80, ύστερα από ένα κρίσιμο ματς με την Αλκμααρ, αρκετοί ποδοσφαιριστές της Φέγενορντ λιποθύμησαν στα αποδυτήρια δίχως προφανή αιτία.

 

Η Φέγενορντ και ο Αγιαξ έπαιξαν στους τελικούς του Διηπειρωτικού με Εστουντιάντες και Ιντεπεντιέντε προφανώς ντοπαρισμένοι» ανέφερε ο Ντέρκσεν στη συνέντευξή του, διαβάζοντας κομμάτια από το βιβλίο του.

 

Τελικά, το μυθικό Total Football (ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο) του Αγιαξ τη δεκαετία του '70 ήταν... κανονικό ή αποτέλεσμα ντόπας; Κανείς εκ των εμπλεκόμενων συλλόγων αλλά ούτε και η ολλανδική ομοσπονδία είχαν πάρει θέση ως χθες το βράδυ για τις απίθανες αποκαλύψεις των «Ποδοσφαιρικών μυστηρίων».

Οι βιταμίνες ήταν αμφεταμίνες!

 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ποδοσφαιριστές δεν γνώριζαν ότι ντοπάρονταν, αναφέρουν οι άνθρωποι που μίλησαν στον Ντέρκσεν. Ο πρώην διεθνής Ολλανδός ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής Χανς Κράι παραδέχθηκε ότι πριν από παιχνίδια είτε στο τσάι είτε στη σούπα του έριχναν κάτι χάπια που του έλεγαν ότι είναι βιταμίνες και τελικά αργότερα έμαθε ότι ήταν αμφεταμίνες.

 

«Πριν από το ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1965 ο γιατρός Μαξ Αμπαρμπάνελ μου έριξε ένα χάπι στο τσάι. Αργότερα κατάλαβα ότι ήταν αμφεταμίνη» είπε ο Κράι που αντιλήφθηκε ότι και στη θητεία του στην DOS τα χάπια που έπαιρνε δεν ήταν βιταμίνες.

 

Τα χάπια στον Αγιαξ και ο μακαρίτης Επι Ντροστ

Στο βιβλίο μιλάει και ο επί 12 χρόνια (1960-1972) μασέρ του Αγιαξ, Σάλο Μίλερ, που αποκαλύπτει ότι ο τότε γιατρός του Αγιαξ, Τζον Ρόλινκ, έδινε στους ποδοσφαιριστές χάπια που τους έλεγε ότι είναι βιταμίνες, αλλά ήταν αμφεταμίνες. Ποδοσφαιριστές όπως ο Τζόνι Ρεπ (φωτό), ο Αρι Χάαν και ο Πιτ Σράιφερς έπαιρναν τότε τα χάπια του Ρόλινκ, ο οποίος εκτός από τους παίκτες του Αγιαξ προμήθευε αυτά τα χάπια και σε διεθνείς ποδοσφαιριστές από άλλες ομάδες αλλά και αθλητές άλλων σπορ.

 

Ο Ρεπ λέει στον συγγραφέα ότι εκτός από την εποχή που ήταν στον Αγιαξ χάπια έπαιρνε και όταν έπαιζε στη Σεντ Ετιέν. «Πριν από ένα ματς με την Αϊντχόφεν για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1979 όλοι οι ποδοσφαιριστές πήραμε χάπια. Στα πρώτα πέντε λεπτά κερδίζαμε 3-0 (τελικό σκορ 6-0). Δεν είναι μυστήριο το ντόπινγκ εκείνη την εποχή. Ολοι κατάπιναν χάπια» τόνισε ο Ρεπ. Σε εκείνη τη Σεντ Ετιέν έπαιζε ο νυν πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

 

Ο Ρεπ στις αρχές Αυγούστου, όταν είχε αποκαλυφθεί ότι στο Μουντιάλ του 1954 ήταν ντοπέ η εθνική Δυτικής Γερμανίας, είχε πει πως και στην Ολλανδία γινόταν το ίδιο, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία. Στα 40 του χρόνια σε ματς προς τιμήν του Εουσέμπιο στη Λισσαβώνα κατέρρευσε και οι γιατροί του βρήκαν πρόβλημα στην καρδιά. Αρκετοί Ολλανδοί ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής είχαν καρδιακά προβλήματα σε νεαρή ηλικία: Νίκο Ράιντερς, Γιαν Γέουρινχ, Ντικ φαν Ντάικ, Γιόχαν Νέεσκενς.

 

Ο ποδοσφαιριστής-θρύλος της Τβέντε, ο Επι Ντροστ, πέθανε σε ηλικία 50 ετών το 1995, προδομένος από την καρδιά του. Στο βιβλίο αποκαλύπτεται ότι ο Ντροστ έπαιρνε χάπια πριν από κάθε ματς της Τβέντε (μαζί με άλλους), δίχως να το γνωρίζει ο προπονητής Κέις Ράιφερς.

 

.

Link to comment
Share on other sites

Ας κάνει τον κόπο ο ... περίφημος Χουίντο Ντρέκσεν (και νΤΡΕΚΣΕν γρήγορα να μη σε πιάσω ...) να μας πει ΠΟΣΗ ντόπα χρειάστηκε να ρουφήξει ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΟΧΑΝ για να κάνει αυτό :

 

[video=youtube;GDoqv74egBM]http://www.youtube.com/watch?v=GDoqv74egBM

 

Άιντε, γιατί η τυμβωρυχία και η σκύλλευση θρύλων έχει γίνει ... πασατέμπος τελευταία.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Αυτό το thread δημιουργήθηκε για να δούμε τις κούπες που σηκώνουν οι πρωταθλητές στα σημαντικότερα πρωταθλήματα από διάφορες χώρες. Από Ευρώπη (ίσως ακολουθήσουν και άλλες ήπειροι) επέλεξα τις εξής 15 χώρες:

 

1.Αγγλία, 2. Ισπανία, 3. Γερμανία, 4. Ιταλία, 5. Γαλλία, 6. Ολλανδία, 7. Πορτογαλία, 8. Ελλάδα, 9. Ρωσία, 10. Βέλγιο, 11. Ελβετία, 12. Δανία, 13. Σκωτία, 14. Αυστρία, 15. Σουηδία

 

1. ΑΓΓΛΙΑ

bpl-trophy.jpg

 

2. ΙΣΠΑΝΙΑ

Primera_Divisi%C3%B3n_1929.jpg

 

3. ΓΕΡΜΑΝΙΑ

meisterschale-bundesliga-trophaeen-d38-zmhu.jpg

 

4. ΙΤΑΛΙΑ

serie-a-kupas%C4%B1-trophy.png

 

5. ΓΑΛΛΙΑ

Hexagoal_m.jpg

 

6. ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ajax+Amsterdam+v+VVV+Venlo+Eredivisie+z_wrVxy95jrl.jpg

 

7. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

liga_portugal_trophy.png

 

8. ΕΛΛΑΔΑ

superleaguegreece_1200_850.jpg

 

9. ΡΩΣΣΙΑ

foot1.JPG

 

10. ΒΕΛΓΙΟ

kampioen-belgie(1).jpg

 

11. ΕΛΒΕΤΙΑ

magicpbk-20100516-soc-2349-XL.jpg

 

12. ΔΑΝΙΑ

pokal2.jpg

 

13. ΣΚΩΤΙΑ

trophytour.jpg

 

14. ΑΥΣΤΡΙΑ

%C3%96sterreichischer_Meisterteller_1.JPG

 

15. ΣΟΥΗΔΙΑ

10-11-2010-14-11-03-444MDF63094.JPG

Edited by Bukowski
Link to comment
Share on other sites

Το πρωτάθλημα της Ελλάδας είναι πραγματικά αίσχος ακόμα και σε επίπεδο τροπαίου. Φυσικά πρέπει να αλλάξει άμεσα όταν δημιουργηθεί νέα λίγκα. Αγγλικό και Ρωσικό πολύ όμορφα.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×