Jump to content

Superliga Argentina 🇦🇷


Rayo Vallecano 21
 Share

Recommended Posts

Γιατί όχι ένα τοπικ για την Primera Division  της Αργεντινής;; (Εισαγωγικό "σεντονι")

 

 

rkod0jwPW_930x525.jpg

Μία από τις ιστορικότερες  ποδοσφαιρικές διοργανώσεις  , το πρωτάθλημα Αργεντινής δημιουργήθηκε το μακρινό 1893, και διεξάγεται κάθε χρόνο από τότε, σε αντίθεση με τα παλιότερα της Αγγλίας και της Σκωτίας που δημιουργήθηκαν το 1871 και το 1888 αλλά δεν διεξήχθησαν όλες τις χρονιές μέχρι σήμερα.

 

Στο πρωτάθλημα Αργεντινής κυριαρχούν ιστορικά 5 ομάδες , όλες από την ευρύτερη περιοχή του Μπουένος Άιρες,  οι λεγόμενοι   5 μεγάλοι του αργεντινού ποδοσφαίρου. Η Boca Juniors από την λαϊκή και γραφική  περιοχή της Boca γνωστή από  τα πολύχρωμα σπίτια της και παλιότερα από… τους οίκους ανοχής κάπου στο παλιό  λιμάνι,  η  River Plate από την μεσοαστική περιοχή του Belgrano, ενώ από την πόλη του Μπουένος  Άιρες είναι και η  San Lorenzo.  Ιndependiente και Racing είναι από την πόλη της Avellaneda- Αβεγιανέδα, στο ευρύτερο Μπουένος Άιρες.

 

Όλοι οι αγώνες μεταξύ των παραπάνω είναι τα ιστορικά clasicos της Αργεντινής, με το Μποκα-Ριβερ να ονομάζεται σουπερ-κλάσικο και το Ιντεπεντιέντε-΄Ρασινγκ κλάσικο της Αβεγιανέδα. Η Σαν Λορενσο εκτός από τα κλάσικος με τους υπόλοιπους μεγάλους παίζει και το δικό της τοπικό κλάσικο με την γειτονική  Huracan-Ουρακάν. Το σημαντικότερο επαρχιακό κλάσικο είναι μάλλον το clasico rosarino,  στη περιοχή του Ροσάριο  ανάμεσα στη  Newell's Old Boys και την Rosario central.

 

Τέλος ως γνωστόν οι αργεντινοί οπαδοί είναι ίσως οι πιο φανατικοί τον κόσμο.  Αυτούς της Μπόκα τους φωνάζουν (υποτιμητικά) «Βολιβιανούς» και «Παραγουανούς»  λόγω της παρουσίας μεταναστών από αυτές τις χώρες στο παλιό  λιμάνι και  αυτούς της Ρίβερ  millionarios εκατομυριούχους. Άλλη φορά μπορεί να μιλήσουμε για τα οπαδικά,  τις Barras Bravas, τους οργανωμένους  συνδέσμους των φανατικών.

 

http://www.saf.com.ar/

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Χθες έγινε ο τελικός κυπέλλου ανάμεσα στην Ρίβερ που φέτος παραπαίει και την Τουκουμάν.

Κυπελλούχος  η Ρίβερ    με το πρώτο γκολ να σημειώνει ο γνωστός μας Νάτσο (Σ)Κόκο. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=g_ZEzQAIhHM

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

εδω εισαι CHRIS

 

https://www.youtube.com/watch?v=-4gAvmTnLng

 

Η Ρίβερ Πλέιτ νίκησε 2-0 τη Μπόκα Τζούνιορς και κατέκτησε το Σούπερ Καπ Αργεντινής.

Ο Νάτσο Σκόκο ήταν αυτός που διαμόρφωσε το τελικό σκορ στο 70ο λεπτό, ολοκληρώνοντας μια υποδειγματική αντεπίθεση της Ρίβερ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αργεντινός πρώην άσος της ΑΕΚ μπήκε αλλαγή στο 69' και δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστα λεπτά για να βάλει τη σφραγίδα του και να βοηθήσει την ομάδα του να σηκώσει κούπα.

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Κοκο τον λεει ο σπικερ..

 

Η Ρίβερ τα βρήκε σκούρα απέναντι στη Μπελγκράνο, ωστόσο ο Νάτσο Σκόκο είχε τον τελευταίο λόγο. Με δύο όμορφα προσωπικά γκολ στο 78’ και το 87’ ο «υδραυλικός» διαμόρφωσε το τελικό 3-1 υπέρ της ομάδας του.

 

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Κοκο τον λεει ο σπικερ..

 

Η Ρίβερ τα βρήκε σκούρα απέναντι στη Μπελγκράνο, ωστόσο ο Νάτσο Σκόκο είχε τον τελευταίο λόγο. Με δύο όμορφα προσωπικά γκολ στο 78’ και το 87’ ο «υδραυλικός» διαμόρφωσε το τελικό 3-1 υπέρ της ομάδας του.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ie93kDdn-_o

dn kanei g thn AEK.einai megalos k dialegei mats...
  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

Πόσο "έρωτας" αυτή η καταπακτή ....  :wub: 

 

Να φανταστεις η καταπακτη στη Boca εχει γινει ντοκιμαντερ και εξακολουθουν να τη χρησιμοποιουν ακομα και σημερα για να κανουν κακακια οι φιλοξενουμενοι. Αν βρω το βιντεο θα το βαλω.

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Η συζητηση πάλι θα μεταφερθει μαλλον.

Στο μεξικο γινονται χειροτερα, απο οτι μου χουν πει.

Οταν καλεις ταξί από ξενοδοχείο, η εταιρια ταξί δινει εναν αριθμο, και οταν ερθει το ταξι ρωτας τον οδηγό τον αριθμό για να δεις αν ειναι οντως απο την εταιρια.

Αν δεν ειναι , παιζει να σε ληστεψει ή και να σε απαγάγει, ίσως σκοτωσει.  

Link to comment
Share on other sites

Οσο για αργεντινη, μια και μιλαμε για ποδοσφαιρο, μου λεγαν, οτι οι συνδεσμοι των barras bravas, των σκληροπυρηνικων οπαδων δηλαδη, που ασχολουνται και με αλλες δραστηριοτητες, οπως προστασια, εμποριο ναρκωτικων κτλ. λειτουργοουν και σαν...τουριστικα γραφεια για ευρωπαιους, βορειοαμερικανους ή ιαπωνες τουριστες που θελουν να ζησουν την εμπειρια ενος ποδοσφαιρικου αγωνα μέσα από μια εξέδρα φανατικών οπαδών. Πληρωνουν και μετα την ζουν, υπό  προστασια. Αν πανε στο ξεμπαρκο σε θυρα φανατικων, την εβαψαν. 

Link to comment
Share on other sites

Το δευτερο ειναι αυτο που ειχα περιγραψει και σε ενα κειμενο για τον Tabarez και εχει να κανει μ αυτο που συζητουν ο Ραγιος με το Βιβερ:

 

 

Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, η θητεία του Tabarez στη Boca θα στιγματιστεί από τη θρυλική “Batalla de Macul”, τον ημιτελικό του Libertadores με τους Χιλιανούς της Colo Colo, το ματς που αποδίδει όσο κανένα άλλο την παράνοια του ποδοσφαίρου στη λατινική Αμερική. Monumental του Santiago, 22 Μαΐου 1991. Το γήπεδο δεν είναι απλώς ασφυκτικά γεμάτο, έχει κόσμο ακόμα και μέσα (!) περιμετρικά των γραμμών. Στα δοκάρια κρέμονται ρολά ταμειακής, έχουν πέσει χιλιάδες χαρτάκια μέσα στον αγωνιστικό χώρο, μαζί με εκατοντάδες πυροτεχνήματα, βεγγαλικά, καπνογόνα, ότι βάζει ο νους.

 
Το ματς δείχνει να οδεύει ολοταχώς για παράταση, όταν ο Patricio Yanez πασάρει στον (μάλλον σε θέση οφσάιντ) Martinez. Πριν καν σκοράρει ο Χιλιανός, οποιοσδήποτε με αργεντίνικο διαβατήριο ή διακριτικα της Boca στο γήπεδο, έχει σηκώσει το χέρι και ζητάει οφσάιντ. Ο επόπτης μένει στη θέση του, ο Martinez χάνεται στο ντελίριο των πανηγυρισμών σε ένα ανεπανάληπτο mix κόσμου, παρατρεχάμενων, φωτογράφων, φροντιστών, αστυνομικών, των πάντων.
 
Ό,τι ακολουθεί είναι extreme ακόμα και για τη hard core λατινοαμερικάνικη εκδοχή του ποδοσφαίρου.
 
Ανείπωτο ξύλο, σκυλιά της αστυνομίας στον αγωνιστικό χώρο να δαγκώνουν(!) ποδοσφαιριστές, αντικείμενα, προπηλακισμοί, διακοπή, μπουνιές, κλωτσιές, ατόφιο ξύλο. Οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο, ποδοσφαιριστές αιμόφυρτοι, ο ίδιος ο Tabarez αιμόφυρτος, ο Batistuta εν εξάλλω να συλλαμβάνεται από την κάμερα να κραυγάζει “hijo de puta, hijo de puta!” άγνωστο προς ποια κατεύθυνση.
 
Προς έκπληξη όλων, το ματς θα συνεχιστεί (!) οι Χιλιανοί προκρίνονται στον τελικό, το ματς λήγει και ο Tabarez με το μέσο της Boca, Blas Giunta, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη φυλακή. Το θέμα λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, παρεμβαίνει ακόμα και ο Αργεντίνος Πρόεδρος Carlos Menem, στη Χιλή πανηγυρίζουν στους δρόμους καίγοντας σημαίες της Αργεντινής και θα χρειαστεί λεπτός χειρισμός σε επίπεδο διπλωματών για να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

 

Και εδω το βιντεο για τη χαρα του Μπιλακου:

 

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Μια και το γυρισαμε και στα οπαδικα, αυτο το μινι ντοκιμαντερ, δειχνει αρκετα καλα τον κοσμο των barras bravas της αργεντινης.

Σε κατι που μοιαζουν με τις θυρες στην Ελλαδα ειναι στην επιρροη που χουν στις ομαδες τους.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
4 minutes ago, George_D said:

Λογικό αφού οι Αργεντινοι είναι ισπανικής κουλτουρας

Ισπανόφωνη κουλτούρα μάλλον. Δεν ισχύει απόλυτα για την ισπανική, έχουν και μεγάλες διαφορές, αλλά σίγουρα από όλες τις χώρες της Ευρώπης πιο κοντά είναι στην ισπανια λόγω γλώσσας, που και πάλι δεν είναι ακριβώς η ίδια, αφού χρησιμοποιούν αρκετές διαφορετικές λέξεις και εκφράσεις. 

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×