Jump to content

Το περίφημο Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ με τα... νερά


Recommended Posts

 

Mια εξιστόρηση με αφορμή τη συμπλήρωση 21 ετών του παρακάτω γεγονότος που σε όλους μας είχε κάνει εντύπωση.

  Σαν σήμερα: Το περίφημο Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ με τα... νερά (pics, vids)
16 Μαρτίου 2016, 20:49
Τελευταία ανανέωση: 6 ώρες πριν
 
 

Σαν σήμερα (16/3) το 1995 έγινε στο ΣΕΦ το περίφημο παιχνίδι Ολυμπιακός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπου η ρωσική ομάδα παρατάχθηκε στο παρκέ με πέντε παίκτες, καθώς οι υπόλοιποι είχαν δηλητηριαστεί πίνοντας νερό, μολυσμένο με... ψυχοφάρμακα, όπως καταγγέλθηκε από τους Μοσχοβίτες!

Μερικά παιχνίδια μένουν στην ιστορία επειδή είναι σημαντικά, όπως τελικοί, ημιτελικοί κλπ, μερικά έχουν μείνει στη μνήμη για εξωαγωνιστικούς λόγους όπως επεισόδια, αλλά υπάρχουν και αγώνες, όπως αυτός ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΤΣΣΚΑ που έχει μείνει χαραγμένος για μπουκάλια με μολυσμένο νερό, που αποδεκάτισαν την ρωσική ομάδα!

osfp_glyfada_polo_andron.jpg?itok=8Tuoi9
Με φόρα από τη Μπαρτσελονέτα ο Ολυμπιακός
Σχετικα
5 άρθρα
2 ομάδες

Στις 16/3/1995, Ολυμπιακός και ΤΣΣΚΑ διεκδικούσαν στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι των προημιτελικών (τότε οι σειρές κρίνονταν στις δύο νίκες) τη νίκη που θα τους έστελνε στο Final-4 της Σαραγόσα. Το σκορ στη σειρά ήταν 1-1 (95-65 είχε νικήσει η ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα) και ο Ολυμπιακός είχε απαντήσει με 86-77 στο ΣΕΦ και η τρίτη αναμέτρηση θα έκρινε τα πάντα.

Η ιστορία... έγραψε ότι οι ? ειραιώτες επικράτησαν με 79-54 και πήραν την πρόκριση για το Final-4, ωστόσο το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε απίστευτο παρασκήνιο και συνοδεύεται από μια απίστευτη ιστορία, η οποία ακόμα και σήμερα, 21 χρόνια αργότερα, παραμένει με πολλές «σκιές»...

Η ΤΣΣΚΑ παρατάχθηκε στο παρκέ του ΣΕΦ μόλις με πέντε παίκτες, καθώς οι υπόλοιποι (? ανόφ, Κόρνεφ, Μοργκούνοφ, Κουράσοφ, Καράσεφ, ? ασούτιν) είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο από το μεσημέρι εξαιτίας δηλητηρίασης από νερό!

Ψυχοφάρμακο σε μπουκάλια νερό!

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι Ρώσοι, κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα (σ.σ. 14/3 στο ΣΕΦ) τους χορηγήθηκαν μπουκάλια με νερό, στα οποία εκ των υστέρων ανιχνεύθηκε μεγάλη δόση ψυχοφαρμάκων (αλοπεριντίν ή αλοπεριδόλη, το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς χορηγείται σε περιπτώσεις οξείας διεγερτικής κατάστασης του ασθενούς που θεωρείται ότι πάσχει από ψυχασθένεια και έχει παρενέργειες ανάλογες με εκείνες που προκαλεί η λήψη στρυχνίνης, ένα εξίσου πολύ δυνατό ψυχοφάρμακο!

Οι παρενέργειες από τα μολυσμένα νερά έκαναν την εμφάνισή τους την ημέρα του τρίτου αγώνα (16/3) και οι Ρώσοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν πέντε παίκτες που θα ήταν σε θέση να αγωνιστούν (Κουντέλιν, Βαντέεφ, Γκρέζιν, Σπιριντόνοφ, Κισούριν), με τους ανθρώπους της ΤΣΣΚΑ να αποφασίζουν να κατέβουν στο γήπεδο για την αναμέτρηση, καθώς όπως υποστηρίζουν η FIBA τους απειλούσε με υψηλό πρόστιμο σε αντίθετη περίπτωση.

Ομως, σύμφωνα με τον κομισάριο του επίμαχου αγώνα, Βαλεντίν Λαζάροφ οι Ελληνες γιατροί που εξέτασαν τους παίκτες στο νοσοκομείο τον διαβεβαίωσαν πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό, ενώ όταν τέθηκε θέμα μετάθεσης του αγώνα κατά 1-2 ημέρες, τον πλησίασαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού και του έδειξαν το τηλεοπτικό συμβόλαιο, θέτοντάς του το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση καταγγελίας του και ποιοι θα πληρώσουν...

Φινάλε με... 3vs3!

Οσο για το παιχνίδι, οι Κουντέλιν, Βαντέεφ, Γκρέζιν, Σπιριντόνοφ, Κισούριν ήταν αυτοί που... επέζησαν από πλευράς ΤΣΣΚΑ και αγωνίστηκαν. Στο πρώτο ημίχρονο η ΤΣΣΚΑ αντιστάθηκε, καθώς προηγήθηκε στο 16' (27-28) και στην ανάπαυλα το σκορ ήταν 37-32 υπέρ του Ολυμπιακού. Ομως, στο δεύτερο 20λεπτο φυσιολογικά από την φθορά των φάουλ, οι Μοσχοβίτες έμειναν αρχικά με τέσσερις και κατόπιν λόγω τραυματισμού του Σπιριντόνοφ με τρεις!

Μάλιστα, ο τότε προπονητής της ΤΣΣΚΑ, όπως έχει αποκαλύψει σε δηλώσεις του στην ρωσική εφημερίδα «Sport Express» ήθελε να μείνει η ομάδα του με δύο παίκτες, ώστε να διακοπεί το παιχνίδι κι έτσι η FIBA να αναγκαστεί να ερευνήσει σσε βάθος τι έγινε, καθώς το σκάνδαλο θα τη βάραινε. Ωστόσο, όταν ο Βαντέεφ έκανε κι αυτός 5ο φάουλ, επανήλθε αν και τραυματίας στο παρκέ, ώστε η ΤΣΣΚΑ να παραμείνει με τρεις!

Ο Ολυμπιακός έχοντας απέναντί του μια άκρως αποδεκατισμένη ομάδα, στο δεύτερο ημίχρονο επικράτησε κατά κράτος και στο φινάλε, αφού υπήρχε διαφορά ασφαλείας, έδωσε εντολή να μείνουν τρεις «ερυθρόλευκοι» στο παρκέ ώστε να παίξουν εναντίον των τριών Ρώσων. Ομως, είχε προηγηθεί ένα σκηνικό ντροπής, αφού για αρκετή ώρα στο παρκέ γινόταν αγώνας πέντε εναντίον τριών...

Το θέμα της «Sport Express»

Δέκα χρόνια μετά το συγκεκριμένο παιχνίδι (2005), η ρωσική εφημερίδα «Sport Express» φιλοξένησε αφιέρωμα, με δηλώσεις τόσο παικτών της «αρκούδας» στο επίμαχο ματς, αλλά και των Σιγάλα, Βολκόφ και Τόμιτς από πλευράς Ολυμπιακού...

Τόμιτς: «Οταν μάθαμε ότι θα παίζαμε δέκα εναντίον πέντε, δεν αισθανθήκαμε καλά. Ο Ιωαννίδης ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από την απόδοσή μας και στο ημίχρονο ακούσαμε τα εξ αμάξης».

Βολκόφ: «Φοβήθηκα για τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ, οι οποίοι βρίσκονταν μεταξύ ζωής και θανάτου. Ζήτησα από τον Ιωαννίδη να μην αγωνισθώ. Στο πρώτο ημίχρονο δεν με άκουσε. Βλέποντας όμως την έκφραση στο πρόσωπό μου με κάθισε στον πάγκο και δεν με ξαναέβαλε στο παιχνίδι».

Σιγάλας: «Δεν καταλήξαμε σε κάποια απόφαση. Ισως θα έπρεπε αμέσως να παίξουμε με ίδιο αριθμό παικτών. Ο αντίπαλος με την απόδοσή του δεν μας έδωσε όμως αυτή τη δυνατότητα. Βγάζω το καπέλο στους παίκτες της ΤΣΣΚΑ. Αυτό που έκαναν ήταν κατόρθωμα».

Ερέμιν (προπονητής ΤΣΣΚΑ): «Στη Μόσχα είχαμε διαλύσει τον Ολυμπιακό 95-65. Για να προκριθούμε στο φάιναλ φορ χρειαζόμασταν μία νίκη στα δύο παιχνίδια της Αθήνας. Ο δεύτερος αγώνας έγινε στις 14 Μαρτίου. Ο Ολυμπιακός νίκησε πολύ δύσκολα και όχι χωρίς τη βοήθεια των διαιτητών με 86-77. Την παραμονή του τρίτου αγώνα συνέβη το απίστευτο...».

Μπαρτσό (μασέρ ΤΣΣΚΑ): «? ριν από το πρώτο παιχνίδι οι γηπεδούχοι, ως είθισται, τοποθέτησαν στον πάγκο της ομάδας μας μπουκάλια με νερό τα οποία ήταν σφραγισμένα. Στην προθέρμανση και κατά τη διάρκεια του αγώνα ήπιε από αυτά όλη η ομάδα. Μετά τον αγώνα ζήτησα από τους παίκτες να πάρουν μερικά μπουκάλια στο ξενοδοχείο. Ο Μοργκουνόφ πήρε ένα και όπως το πίεσε για να το σηκώσει, είδε ότι υπήρχε διαρροή. Κανείς μας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία».

Κισούριν (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Το πρωί με τον Καράσεφ πήγαμε για καφέ. ? ερπατήσαμε 50 μ. ως την καφετέρια και αισθανθήκαμε κατάκοποι. Καθήσαμε στην καρέκλα. Αν είναι δυνατόν, σκεφθήκαμε. Χθες το βράδυ πετούσαμε. Ο Βασίλι αρχίζει να έχει συσπάσεις στο πρόσωπο. Επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο και πήγαμε κατευθείαν στον γιατρό της ομάδας. Μας έκανε κάποια ένεση η οποία προς στιγμήν μας ανακούφισε. Αμέσως μετά το παιχνίδι αισθανόμουν κατάθλιψη, μελαγχολία. "Αν είχα πιστόλι αυτή τη στιγμή θα αυτοκτονούσα" μου λέει ο Καράσεφ. "Και εγώ το ίδιο" του απάντησα».

Κουντέλιν (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Στο ξενοδοχείο άρχισα να έχω παραισθήσεις. Τη μια το δωμάτιο κουνιόταν σαν λάστιχο, την άλλη εμφανίζονταν μπροστά μου κάτι αρχαία βάζα. Εκείνη τη στιγμή αισθανόμουν ότι είχα πάθει εγκεφαλική παράλυση. Δεν μπορούσα να εκπνεύσω, είχα πρόβλημα στους πνεύμονες και οι κόρες των ματιών μου κόντευαν να πεταχτούν έξω».

Μοργκουνόφ (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «? ριν από την προπόνηση όλη η ομάδα έδειχνε νυσταγμένη. ? ροσωπικά αισθανόμουν ότι στιγμές στιγμές δεν έλεγχα τον εαυτό μου. Κατά την προθέρμανση αρχίζω τα σουτάκια στο ταμπλό, όταν ακούω τον Ερέμιν: "Νικίτα, σταμάτα να κάνεις βλακείες". Τότε συνειδητοποιώ ότι το κεφάλι μου έχει γύρει στον ώμο. Ακολούθησαν συσπάσεις στους μυς των ποδιών και της μέσης. Μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, όχι όμως και να εκπνεύσουμε. Σοκαρίστηκα. Το νοσοκομείο στο οποίο μας μετέφεραν (σ.σ.: Γενικό Κρατικό Νίκαιας), θύμιζε κλινική σοβιετικής περιόδου. Οι γιατροί όταν μας είδαν πανικοβλήθηκαν. Στην αρχή νόμισαν ότι ήμαστε ναρκομανείς και άρχισαν να μας ρωτάνε κάποια γελοία πράγματα. Στη συνέχεια έκριναν ότι κάτι είχαμε καταπιεί και μας πήγαν για ακτινογραφίες».

Κόρνιεφ (παίκτης ΤΣΣΚΑ): «Εμένα με μετέφεραν στο νοσοκομείο λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα. Κατά τη διαδρομή προς το στάδιο αισθάνθηκα σπασμούς στους μύες της πλάτης».

Αβραμένκο (γιατρός ΤΣΣΚΑ): «Για πρώτη φορά στην καριέρα μου αντιμετώπιζα ένα τέτοιο περιστατικό. Είχαν διπλώσει η μέση και τα χέρια του Κουντέλιν και του Μοργκουνόφ, ενώ και οι δύο αισθάνονταν ασφυξία. Οι έλληνες γιατροί τα είχαν χαμένα. Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει».

Γιουρκόφ (διευθυντής ΤΣΣΚΑ): «Μετά την προπόνηση ο ? ανόφ ήταν ο τρίτος τον οποίο μετέφεραν με τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο. Δεν γνωρίζαμε σε ποιο νοσοκομείο είχαν μεταφερθεί ο Κουντέλιν με τον Μοργκουνόφ και τον πήγαν σε κάποιο άλλο (σ.σ.: Ερυθρός Σταυρός). Ο ? ανόφ εκτός των άλλων, έβγαζε αφρούς από το στόμα. Αναγκάστηκα να φωνάξω με όλη μου τη δύναμη βοήθεια για να ασχοληθούν έγκαιρα μαζί του. Στη Μόσχα μάς εξήγησαν αργότερα ότι μπορούσε να είχε πάθει αναπνευστική ανεπάρκεια, να πέσει σε κώμα και να σταματήσει η καρδιά του».

 

http://www.sdna.gr/mpasket/euroleague/article/179993/perifimo-mats-olympiakos-tsska-me-ta-nera-pics-vids

  • Δικεφαλάκι 5
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×