Jump to content

Παγκόσμιο Κύπελλο Ρετρό


George_D
 Share

Recommended Posts

Κανεις δεν μιλησε για "αδικια" βεβαια.

Εκεινο το μουντιαλ αποτελεσε και σταθμό για το ιταλικο ποδοσφαιρο γενικότερα, αφού από το καλοκαιρι του 1982 οι ιταλικες ομαδες αρχισαν να φερνουν οτι καλύτερο ειχε το παγκοσμιο ποδοσφαιρο στο πρωταθλημα της χωρας τους.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Παγκοσμιο Κυπελλο 1986, Βραζιλια και Γαλλια συναντωνται στα προημιτελικα σ'ενα απο τα καλυτερα ματς της διοργανωσης. Η Βραζιλια προηγειταιμε τον Καρεκα, χανει πολλες κλασικες ευκαιρειες και παρολο που ισοφαριζεται απο πλασε του Πλατινι χανει και πεναλτι στο 1-1. Το ματς οδηγειται στη παραταση που δεν αλλαζει κατι και μετα στη ρωσικη ρουλετα των πεναλτι.
Στο 3ο πεναλτι της Γαλλιας (1:52 του βιντεο) συμβαινει κατι πολυ σπανιο για τη διαδικασια αυτη, ο Μπρουνο Μπελονε που δεν θα τον θυμαται κανεις για τιποτα αλλο.. εκτελει το πεναλτι, η μπαλα χτυπαει στο δοκαρι.. και στην επιστροφη στη πλατη του Τ/Φ της Βραζιλιας και μπαινει στο τερμα..! Οι Βραζιλιανοι διαμαρτυρωνται αλλα ο διαιτητης κατακυρωνει το γκολ. Κανονικα δεν θα επρεπε να μετρησει γιατι οταν η μπαλα χτυπα στο δοκαρι και επιστρεφει αντιθετα προς το τερμα η φαση μετα θεωρειται ως μη γενομενη. Αλλος ενας αδοξος αποκλεισμος για τη σελεσαο στην προσπαθεια της να ξανανεβει στη κορυφη μετα την εποχη του Πελε..

 

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Ισως ο πιο συναρπαστικος σε εξελιξη τελικος στην ιστορια των Μουντιαλ, σε περιγραφη Διακογιαννη τα γκολ

Link to comment
Share on other sites

Μουντιαλ 1990. Φαση των 16. Η Αργεντινη εχοντας περασει σαν τριτη στον ομιλο της διασταυρωνεται με τη σελεσαο στη πρωτη φαση των νοκ αουτ, σενα απο τα σπουδαιοτερα ζευγαρια της διοργανωσης.

Οι Βραζιλιανοι ειναι το φαβορι, ειναι οντως καλυτεροι στο ματς εχοντας χασει σωρεια κλασικων ευκαιρειων και με 3 δοκαρια μαλιστα. Ομως στο '81, ο Μαραντονα σε μια φαση που θυμισε 1986, παιρνει τη μπαλα απο το κεντρο περναει 3 παικτες πασαρει κατω απο τα ποδια ενος αντιπαλου στον Κανιγια ή Κανιτζα και αυτος βαζει το γκολ που στελνει την Αργεντινη στην επομενη φαση.. Ανελπιστη προκριση για την αλμπισελεστε ετσι πως εξελισσοταν το παιχνιδι ως εκεινο το σημειο, τραγωδια για τη Βραζιλια που σε ενα ακομα Μουντιαλ εμενε με την ορεξη..

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Απο τους καλυτερους σεκεινο το Μουντιαλ ο Γκροσο, αποκαλυψη

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Ο Πίρλο είναι ήδη στους κορυφαίους παίχτες όλων των εποχών.

Link to comment
Share on other sites

Ρόμπι τιτανοτεράστιος. Σε όποια ομάδα και να έπαιζε περιμένα να δω ματς του στην τιβί. Ήταν ο τύπος για τον οποίο θα πήγαινες γήπεδο, για τον οποίο καθόσουνα και έβλεπες ποδόσφαιρο. 

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Ρόμπι τιτανοτεράστιος. Σε όποια ομάδα και να έπαιζε περιμένα να δω ματς του στην τιβί. Ήταν ο τύπος για τον οποίο θα πήγαινες γήπεδο, για τον οποίο καθόσουνα και έβλεπες ποδόσφαιρο.

 

Για το fowler les e?

Συμφωνω

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να είσαι οπαδός της Νάπολι και να πας κόντρα στον άνθρωπο που σε έκανε από ανυπόληπτο μεγάλο και τρανό σε Ιταλία και Ευρώπη; Όχι. Αυτό έπαθαν και οι Ναπολιτάνοι όταν η Ιταλία αναμετρήθηκε με την Αργεντινή στο «Σαν Πάολο» για το εισιτήριο του τελικού. Ο Ντιέγκο είχε πει ότι δε φοβάται γιατί έπαιζε στο «σπίτι του» εννοώντας φυσικά το γήπεδο της Νάπολι. Οι Ιταλοί ήταν σαφώς υπέρ της εθνικής τους αλλά δεν μπορούσαν να πάνε και κόντρα στο αστέρι τους… Η «σκουάντρα» ξεκίνησε καλά και άνοιξε γρήγορα το σκορ με τον Σκιλάτσι στο 17’. Στην εξέλιξη του αγώνα όμως οι Ιταλοί έδειχναν να γίνονται όλο και πιο νευρικοί και η Αργεντινή που μόνο καλή δεν ήταν κατάφερε να ισοφαρίσει. Ήταν το 67’ όταν ο Κανίγια νίκησε με κεφαλιά τον Βάλτερ Ζένγκα και του διέκοψε το επιτυχημένο σερί ανέπαφης εστίας που είχε φτάσει στα 517 λεπτά (νέο ρεκόρ σε τελικά παγκοσμίου κυπέλλου). Η παράταση πήρε … παράταση μετά την αποβολή του Τζούστι και τα παρακάλια του Μαραντόνα αφού μόνο το πρώτο της ημίχρονο κράτησε … 24 λεπτά!!! Μηδέν εις το πηλίκο ήταν όμως και το υπόλοιπο και έτσι η διαδικασία των πέναλτι ήταν αναπόφευκτη. Ο Γκοϊκοτσέα απέκρουσε όμως αυτό του Ρομπέρτο Ντοναντόνι και ο Μαραντόνα αυτή τη φορά ευστόχησε. Ο Γκοϊκοτσέα μίλησε ξανά απομακρύνοντας το πέναλτι του Σερένα και το Σαν Πάολο πάγωσε…

 

sombrero.gr

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

 

Μικρό αφιέρωμα στα παγκόσμια κύπελλα, όταν και όποτε το επιτρέπει ο λιγοστός χρόνος.

Επεισόδιο 1ο - Αργεντινή 1978.

" Για να γίνει η Αργεντινή ξανά μία ασφαλής χώρα, ίσως χρειαστεί να πεθάνουν κάποιοι. Θα πεθάνουν, όσοι χρειαστεί".

Στρατηγός Ραφαέλ Βιντέλα.

Χιλιάδες Αργεντίνοι βασανίστηκαν, εξαφανίστηκαν, έχασαν τη ζωή τους από το 1976 όταν ο Βιντέλα απέκτησε την εξουσία. Το παγκόσμιο κύπελλο του '78 ήταν μία χρυσή ευκαιρία για εξαγνισμό της δικτατορίας. Σύμφωνα με τα λόγια του Αργεντίνου δημοσιογράφου Fernandez Moores, "Το μουντιάλ του 1978 αποτέλεσε την πιο προφανή διοργάνωση αθλητικού γεγονότος που χρησιμοποιήθηκε για λόγους προπαγάνδας από πολιτική εξουσία μετά από την ολυμπιάδα του Βερολίνου το 1936. Για να το πούμε πιο απλά. Οι άνθρωποι που οργάνωναν μαζικές δολοφονίες, διοργάνωσαν το παγκόσμιο κύπελλο."

Όπως γνωρίζουμε, η Αργεντινή κατέκτησε το κύπελλο, και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ευφορία που επικράτησε στη χώρα βοήθησε στο να παραμείνουν λίγα χρόνια παραπάνω οι στρατηγοί. Ισχυρισμοί για συγκεκριμένα στημένα αποτελέσματα έχουν ακουστεί, όπως π.χ. για το ματς με το Περού, όπου για να προκριθεί στο Β' γύρο η Αργεντινή ήθελε νίκη με 4 γκολ διαφορά. Το 2012, ο Περουβιανός πρώην γερουσιαστής Genaro Ledesma, υποστήριξε ότι 13 πολιτικοί κρατούμενοι σταλθήκαν στην Αργεντινή για βασανισμό γιατί ..."ο Βιντέλα ήθελε το τρόπαιο για να εξαγνιστεί η γνώμη της παγκόσμιας κοινότητας για τη χώρα. Δέχθηκε τους κρατούμενους μόνο με τον όρο ότι το Περού θα βοηθούσε να προκριθεί η Αργεντινή." Αποτέλεσμα? 6 - 0.

Στο βιβλίο του, ο Jon Spurling "Death or glory. The dark history of the world cup" (βρείτε το), αναφέρει ότι ο επιθετικός της ομάδας Luque, δέχθηκε προειδοποίηση από τον ίδιο τον στρατηγό, μετά τη φτωχή νίκη της ομάδας στην πρεμιέρα, επί της Ουγγαρίας με 2-1. Οι επόμενοι αγώνες ήταν με Ιταλία και Γαλλία, σύμφωνα με τα λόγια του Βιντέλα "ένας όμιλος θανάτου, πάρ'το όπως θες." Στο παιχνίδι με τη Γαλλία υπήρξαν κατηγορίες για στημένο διαιτητή. Ο Spurling υποστηρίζει ότι ένας Γάλλος παίχτης που δεν θέλει να μιλήσει επώνυμα, άκουσε τον διαιτητή να λέει στον Πασαρέλα, μετά από ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Σιξ, "μην το ξανακάνεις σε παρακαλώ, την επόμενη θα αναγκαστώ να το σφυρίξω." Ο ίδιος παίχτης υποστηρίζει ότι οι Αργεντίνοι ήταν τίγκα στην αμφεταμίνη. "Τους ακούγαμε να ουρλιάζουνε στα αποδυτήρια, μετά τον αγώνα καθήσαν μέσα 2 ώρες μέχρι να ηρεμήσουν."

Στον τελικό, η Ολλανδία έχασε για 2η συνεχόμενη φορά μετά από το 1974, χωρίς όμως τον Κρόιφ, ο οποίος επέλεξε να μην κατέβει στη διοργάνωση. Ο ίδιος τερμάτισε τις χρόνιες φήμες για τον λόγο της απουσίας του το 2008, όταν δήλωσε ότι είχε τρομοκρατηθεί από μία απόπειρα απαγωγής μέλους της οικογένειας του. Συγκεκριμένα δήλωσε στο ράδιο Καταλωνία : "Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είχα προβλήματα στο τέλος της καριέρας μου ως παίχτης εδώ, σε αυτή τη πόλη και δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι κάποιος έβαλε ένα όπλο στο κεφάλι μου και έδεσε τη γυναίκα μου μπροστά στα παιδιά μας στο διαμέρισμα που μέναμε.

Το κεφάλαιο λοιπόν του άσχημου παγκοσμίου κυπέλλου του 1978, έκλεισε με την Αργεντινή πρωταθλήτρια κόσμου, τον Μάριο Κέμπες πρώτο σκόρερ με 6 γκολ, και την αιώνια αντίπαλο Βραζιλία 3η. Όσο όμως διαβάζουμε και ψάχνουμε την ιστορία της συγκεκριμένης διοργάνωσης, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν ένα παγκόσμιο κύπελλο που δεν έπρεπε καν να διεξαχθεί.

 

Απαντησεις σε ερώτηση Στυλιανόπουλου στο τοπικ περι του μουνδιαλ

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Ολοι ξερουμε οτι το ποδοσφαιρο ειναι το ομαδικο αθλημα των εκπληξεων, και οτι ειδικα  σε διοργανώσεις τύπου κυπέλλου δεν επικρατει πάντα το φαβορί ή ο καλύτερος. Και στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του 1954 εγινε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

 

Η μεγάλη ουγγαρία του Πούσκας, που λίγα χρόνια πριν είχε διαλύσει με 6-3 στο Γουεμπλει και 7-1 στην Βουδαπεστη την Αγγλία, που ειχε επικρατήσει με άνεση στο  τουρνουά ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς του Ελσινκι το 1952 , που ηταν αήτηττη  σε 32 συνεχόμενους αγώνες, έχασε με 3-2, παρότι προηγήθηκε 2-0 στο 8ο λεπτό, από την Δυτική Γερμανία της οποίας είχε επικρατήσει με 8-3 στην πρώτη φάση του τουρνουά !!

 

Οι γερμανοι ανετρεψαν το σκορ ενώ στα τελευταια λεπτά ο Πουσκας ισοφάρισε για την χρυση ταξιαρχία αλλά το γκολ του ακυρωθηκε ως οφσαιντ.

Εκεινη η Ουγγαρια θα εμενε στην ιστορία του ποδοσφαιρου ως μία από τις μεγαλύτερες εθνικές ομαδες ολων των εποχών, η Δυτική Γερμανία όμως θα κερδιζε το κυπελλο.

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

 

εδω καλυτερα.

Δακρυα στα ματια στο τελος.

Ο Γκαζα ειναι πραγματικα ανθρωπος με καρδια μικρου παιδιου. Η εικονα του Σερ Μπομπι κ η ερωτηση που εκανε μετα το ματς, γονατισε τον Γκαζα.... Απιστευτα πραγαμτα εκεινο το μουντιαλ. Μεγαλη πικρα για τα γαμημενα πεναλτυ, κ το κοροιδιστικο γκολ που εφαγε ο Σιλτον. Αυτες οι λομπες ειναι η καταρα τους.

Αν περνούσαν θα το έπαιρναν τότε, η Αργεντινή ήταν άθλια ομάδα για να προβληματίσει κάποιον από την 4αδα και κρίμα δηλαδή που πέταξε και εκείνη την σπουδαία Ιταλία εκτός τελικού.

Ήταν σπουδαία ομάδα με φοβερές προσωπικότητες και από τις ελάχιστες φορές που κατέβηκαν με μια σχετική ταπεινότητα και όχι εκείνα τα γελοία είμαστε οι πατεράδες του φούτμπωλ και λοιπές γραφικότητες. 

Από τις ομάδες που όντως τις θυμάσαι με νοσταλγία. 

Link to comment
Share on other sites

Αλλη μια μεγαλη εκπληξη ειχε γινει  στο παγκόσμιο κυπελλο της βραζιλίας το 1950.

Αμέσως μετά τον παγκόσμιο πόλεμο και την καταστροφή της ευρώπης δεν υπήρχε περίπτωση να γινόταν μουντιάλ σε ευρωπαική χώρα, οπότε τελικά η ΦΙΦΑ ανεθεσε την διοργανωση στην Βραζιλία. Ολη η χώρα ζούσε για εκείνη την διοργανωση για την οποια κατασκευσε και το τεραστιο μαρακανά με χωρητικότητα 200 χιλιαδων θεσεων.  Η σελεσάο με την πορεια της εδειχνε οτι ηταν το μεγάλο φαβορί, αφού κερδισε όλα τα παιχνιδια με εξαίρεση μια ισοπαλία με την Ελβετία στην πρώτη φάση.

 

Σε εκεινο το μουντιαλ δεν προβλεπόταν τελικός αλλά μια τελική φάση, σαν μίνι πρωτάθλημα, μεταξύ των πρώτων από τον καθένα από τους τεσσερις ομιλους.

Στην τελική φαση η βραζιλία συνέτριψε τις Σουηδια και ισπανία με 7-1 και 6-1, ενω η Ουρουγουάη νίκησε με το φτωχό 3-2 την Σουηδία και εφερε ισοπαλία 2-2 με την Ισπανία.

 

Στον "τελικό", δηλαδη στον τελευταιο αγωνα που εμοιαζε με τυπικη διαδικασία η γηπεδουχος και κορυφαια ομαδα της διοργανωσης βραζιλία θα σήκωνε την κουπα ακομα και με ισοπαλία, μπροστα σε 200 χιλιαδες οπαδους της. Ολη η χωρα περιμενε την στεψη και οι εφημεριδες ειχαν ηδη ανακηρυξει  την εθνικη τους παγκοσμια πρωταθλητρια.

 

Η βραζιλια προηγηθηκε 1-0 στις αρχες του δευτερου ημιχρονου, αλλά η Ουρουγουάη ισοφάρισε συντομα με τον μεγαλο Σκιαφινο, για να πάρει την νίκη και την κούπα με ενα γκολ του  Ghiggia 11 λεπτά πριν το τελος.

Στην διαρκεια της απονομής επικρατουσε απολυτη σιωπή στο καταμεστο μαρακανά ενώ αναφερεται οτι καποιοι οπαδοι της σελεσαο αυτοκτονησαν !!

 

Εκεινη η ηττα που συγκριθηκε με εθνικη καταστροφή για τους βραζιλιάνους εμεινε στην ιστορία ως το Maracanazo.

 

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Η Αγγλια παντα εχει ενα ονομα. Η Ελλαδα το 2004 ηταν τελειως ανυπόληπτη.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

ηταν οντως ομαδα με προσωπικοτητες η Αγγλια του 90. Λινεκερ, Μπαρνς, Γουοντλ, Μπραιαν Ρομπσον. Στα highlights η ηγετικη φυσιογνωμια του Γκαζα αλλα και η αποκαλυψη Ντειβιντ Πλατ. Γενικα υπηρξε ενα πετυχημενο κραμα παλιοτερων και νεων παικτων

Link to comment
Share on other sites

Ολοι ξερουμε οτι το ποδοσφαιρο ειναι το ομαδικο αθλημα των εκπληξεων, και οτι ειδικα  σε διοργανώσεις τύπου κυπέλλου δεν επικρατει πάντα το φαβορί ή ο καλύτερος. Και στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του 1954 εγινε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

 

Η μεγάλη ουγγαρία του Πούσκας, που λίγα χρόνια πριν είχε διαλύσει με 6-3 στο Γουεμπλει και 7-1 στην Βουδαπεστη την Αγγλία, που ειχε επικρατήσει με άνεση στο  τουρνουά ποδοσφαίρου στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972, που ηταν αήτηττη  σε 32 συνεχόμενους αγώνες, έχασε με 3-2, παρότι προηγήθηκε 2-0 στο 8ο λεπτό, από την Δυτική Γερμανία της οποίας είχε επικρατήσει με 8-3 στην πρώτη φάση του τουρνουά !!

 

Οι γερμανοι ανετρεψαν το σκορ ενώ στα τελευταια λεπτά ο Πουσκας ισοφάρισε για την χρυση ταξιαρχία αλλά το γκολ του ακυρωθηκε ως οφσαιντ.

Εκεινη η Ουγγαρια θα εμενε στην ιστορία του ποδοσφαιρου ως μία από τις μεγαλύτερες εθνικές ομαδες ολων των εποχών, η Δυτική Γερμανία όμως θα κερδιζε το κυπελλο.

υπαρχουν φημες αλλα και παραδοχες οτι οι γερμανοι ειχαν ντοπαριστει σε αυτο το ματς. Επισης το γκολ των Ουγγρων κακως ακυρωθηκε στο 3-2. Νομιζω επαιξε ρολο η πολιτικη σε αυτο το Μουντιαλ. Ανατολη-Δυση

Link to comment
Share on other sites

O Λετσκοφ σκοτωνει τη Γερμανια στο Μουντιαλ των ΗΠΑ το 1994.. Απο τις μεγαλυτερες εκπληξεις σεκεινη τη διοργανωση

 

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

 

εδω καλυτερα.

Δακρυα στα ματια στο τελος.

Ο Γκαζα ειναι πραγματικα ανθρωπος με καρδια μικρου παιδιου. Η εικονα του Σερ Μπομπι κ η ερωτηση που εκανε μετα το ματς, γονατισε τον Γκαζα.... Απιστευτα πραγαμτα εκεινο το μουντιαλ. Μεγαλη πικρα για τα γαμημενα πεναλτυ, κ το κοροιδιστικο γκολ που εφαγε ο Σιλτον. Αυτες οι λομπες ειναι η καταρα τους.

Πριν την λόμπα είχες και δοκάρι.

Δεν σε ήθελε με τίποτα η πουτάνα.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

O Λετσκοφ σκοτωνει τη Γερμανια στο Μουντιαλ των ΗΠΑ το 1994.. Απο τις μεγαλυτερες εκπληξεις σεκεινη τη διοργανωση

 

Το γκολ του λέτσκοφ πιο πολύ το πανηγύρισαν στην αγγλία παρά στην βουλγαρία. :lol:  :lol:

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Το γκολ του λέτσκοφ πιο πολύ το πανηγύρισαν στην αγγλία παρά στην βουλγαρία. :lol:  :lol:

 

Παντα τα Αγγλακια ειχαν θεμα με την Γερμανια....οπως και η Θεσσαλονικη με την Αθηνα. Κομπλεξ να το πω?

Link to comment
Share on other sites

 

εδω καλυτερα.

Δακρυα στα ματια στο τελος.

Ο Γκαζα ειναι πραγματικα ανθρωπος με καρδια μικρου παιδιου. Η εικονα του Σερ Μπομπι κ η ερωτηση που εκανε μετα το ματς, γονατισε τον Γκαζα.... Απιστευτα πραγαμτα εκεινο το μουντιαλ. Μεγαλη πικρα για τα γαμημενα πεναλτυ, κ το κοροιδιστικο γκολ που εφαγε ο Σιλτον. Αυτες οι λομπες ειναι η καταρα τους.

 

Εξαιρετικο αφιερωμα ωστοσο και φανταστικη μουσικη να το συνοδευει!

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

υπαρχουν φημες αλλα και παραδοχες οτι οι γερμανοι ειχαν ντοπαριστει σε αυτο το ματς. Επισης το γκολ των Ουγγρων κακως ακυρωθηκε στο 3-2. Νομιζω επαιξε ρολο η πολιτικη σε αυτο το Μουντιαλ. Ανατολη-Δυση

Εκανα και ενα λαθος, εγραψα "η ουγγαρια που ειχε επικρατησει με ανεση στο τουρνουα ποδοσφαιρου στους ολυμπιακους του...μοναχου το 1972.

Το διορθωσα, προφανως σε αυτους του Ελσινκι το 1952 :D 

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Οι συμπαθειες και οι αντιπαθειες ειναι και για εξωποδοσφαιρικους λογους.Για τους αγγλους δεν γνωριζω, αλλά στην Γαλλία πολλοι ειχαν χαρει για τον αποκλεισμο της Γερμανιας απο βουλγαρια και οχι μονο λόγω της ιστοριας με τον Σουμαχερ 12 χρονια νωριτερα.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×