Jump to content

ΑΕΚ 1989-1991...


George_D
 Share

Recommended Posts

Συνεχιζουμε με τη διαδικτυακη εκπομπη αναδρομες στο παρελθον.. Θεμα μας σημερα η 2ετια 1989-91 οπου δεν πηραμε καποιο τιτλο (μονο το ενα και μοναδικο λιγκ-καπ του 1990) αλλα τεθηκαν οι βασεις για τη μεγαλη ομαδα των 3 σερι πρωταθληματων...
Απο τα αξιοσημειωτα της σεζον 1989-90 ηταν τα αλησμονητα ματς με Δυναμο Δρεσδης και Μαρσειγ στην ευρωπη.. Η ρεβανς βεβαια με τη μαρσειγ και τα επεισοδια που εγιναν μας στοιχισαν τη συμμετοχη μας στο ουεφα την επομενη σεζον λογω τιμωριας

 

1. ΑΕΚ - Δυναμο Δρεσδης 5-3, 27 Σεπτεμβρίου 1989 (27’ Μανωλάς,  33’ Οκόνσκι πεν., 37' Σαββίδης, 60' Σαββίδης, 82’ Σαβέβσκι - 9’ Γκέτσοβ, 62’ Λίμπεραμ, 85’ Μίνγκε)

η ΑΕΚ επιστρεφει θριαμβευτικα στο Κυπελλο Πρωταθλητριων μετα απο 10 χρονια με μια μεγαλη προκριση συνοδευομενη απο εντυπωσιακη εμφανιση . Συντριβει τους Ανατολικογερμανους της Δυναμο Δρεσδης με 5-3 στον επαναληπτικο της Νεας Φιλαδελφειας , ανατρεπωντας το εις βαρος της 1-0 του πρωτου αγωνα , προκρινομενη στον 2ο γυρο της διοργανωσης.
Η Ντιναμό, στην τελευταία συμμετοχή της Ανατολικής Γερμανίας ως ανεξάρτητου κράτους, ήταν μια πολύ ισχυρή ομάδα με παίκτες όπως ο Ματίας Ζάμερ και ο Ουλφ Κίρστεν που στα χρόνια που ακολούθησαν έκαναν μεγάλες καριέρες σε συλλόγους της ενωμένης Γερμανίας, αλλά και στην Εθνική της ομάδα. Τη σεζόν 1988-89 μάλιστα η Ντιναμό Δρέσδης είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Το πρωτο ημιχρονο του αγωνα αυτου ισως να ειναι και το καλυτερο στην ευρωπαικη ιστορια της ΑΕΚ.
Αξιζει να σημειωσουμε οτι το ματς δεν καλυφθηκε σε ζωντανη μεταδοση απο τα δυο καναλια της κρατικης τηλεορασης για οικονομικους λογους αφου ο προεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Στρατος Γιδοπουλος δεν επετρεψε στα τηλεοπτικα συνεργεια και τους σχολιαστες της μικρης οθονης να βιντεοσκοπησουν ουτε τα ενημερωτικα τριλεπτα , οπως οριζει ο νομος , παρα μονο στις καμερες του διεθνους ειδησεογραφικου δικτυου " Vis news ".
Τα σπανια πλανα προβληθηκαν στην εκπομπη " Αθλητικες Συναντησεις " της ΕΤ 1 σε περιγραφη του Κωστα Καπαταη απο τα στουντιο του ραδιομεγαρου .

H σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Πεπές, Χατζής, Μανωλάς, Κούτουλας, Παπαϊωάννου, Πατίκας (88’ Καραγκιοζόπουλος) Σαβέβσκι, Μπατίστα (62’ Χριστοδούλου) Οκόνσκι, Σαββίδης

 

2. ΑΕΚ - Μαρσειγ 1-1, 1η Νοεμβρίου 1989. (78' πέν. Σαβέβσκι - 84' Παπέν)

Το 2-0 με το οποία είχε χάσει η ΑΕΚ στη Μασσαλία, για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, δεν ήταν εύκολο να ανατραπεί στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας. Κι όμως, η «Ένωση» έφτασε κοντά.

Κόντρα σε μία ομάδα που δεν ήταν απλώς η πρωταθλήτρια Γαλλίας, αλλά η ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Με τον Μπερνάρ Ταπί να σκορπάει αφειδώς το χρήμα, η Μαρσέιγ διέθετε στις τάξεις της αρκετούς "αστέρες" του διεθνούς ποδοσφαιρικού στερεώματος της εποχής. Τον Ουρουγουανό Έντσο Φραντσέσκολι, τον Άγγλο Κρις Γουόντλ και μερικούς από τους κορυφαίους άσους της Εθνικής Γαλλίας (Παπέν, Τιγκανά, Αμορός)..

Κι όμως, η ΑΕΚ το πάλεψε. Στο "Βελοντρόμ" έχασε με 2-0, αφού όμως πρώτα ο διαιτητής Σαντόζ είχε ακυρώσει αδίκως καθαρό γκολ του Πατίκα. Και στη ρεβάνς, υπερείχε από το ξεκίνημα και για λίγα λεπτά βρέθηκε κοντά στο θαύμα. Στο 78' κέρδισε πέναλτι, σε ανατροπή του Πατίκα από τον Βραζιλιάνο Μόζερ και ο Τόνι Σαβέβσκι με ένα σκαφτό χτύπημα α λα Πανενκα έγραψε το 1-0. Όμως, έξι λεπτά αργότερα ο μεγάλος σκόρερ που άκουγε στο όνομα Ζαν Πιερ Παπέν, πέτυχε την ισοφάριση και έβαλε τέλος στα όνειρα για τη μεγάλη ανατροπή.

Δυστυχώς, η σπουδαία προσπάθεια των παικτών αμαυρώθηκε σοβαρά επεισόδια μετά τη λήξη του αγώνα που εφερε ποινη αποκλεισμου ενος ετους από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα...

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής (77' Πεππές), Κούτουλας, Μανωλάς, Παπαϊωάννου, Πατίκας, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Οκόνσκι (46' Χριστοδούλου), Σαββίδης.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

τα θυμαμαι και τα δυο παιχνιδια πολυ καλα. και στα δυο ημουν στην Σκεπαστη. στην 10. στο αγαπημενο σημειο διπλα απο τους Βυρωνιωτες.

με την Δρεσδη στην αρχη που φαγαμε το γκολ υπηρξε δυσαρεσκεια. μετα θυμαμαι να βγαζουμε μπλουζες (δεν υπηρχαν κοιλιες τοτε). και μετα ποδοσφαιρικη απολαυση.

 

με την Μαρσειγ τα εγραψε ο Zastro προσφατα. τρομερη ατμοσφαιρα. πολυς κοσμος. το Canal + να ξεκινα να παιρνει πλανα απο την 11 και να κατευθυνεται στην 9 και η Σκεπαστη να παιρνει φωτια. φοβερη βραδυα. απο αυτες που θυμασαι για παντα. απιστευτη ατμοσφαιρα. 

 

θελω να γυρισω τον χρονο πισω και να τα ξαναζησω. μονο αυτο.

  • Δικεφαλάκι 4
Link to comment
Share on other sites

Tη σεζόν 89-90 πάιξαμε καταπληκτικό ποδόσφαιρο, πηγαίναμε σχεδόν 15 αγώνες αήττητοι μέχρι που χάσαμε Καραισκάκη από ένα σουτ του Αποστολάκη κι ενώ τους παίζαμε μονότερμα. Καπάκι κάναμε άλλη μια ήττα με 3-1 στο Καυταντζόγλειο, στην πρώτη συμμετοχή με τον Ηρακλή ενός πιτσιρικά ονόματι Χρήστος Κωστής, που έκανε όργια. Μέιναμε πίσω, στο ντέρμπι τίτλου με τον βάζελο φέραμε 1-1 στη Φιλαδέλφεια και τέλος. Πολλοί βέβαια λένε ότι η πτώση της ομάδας ξεκίνησε μετά την τιμωρία από την Ευρώπη. Αν βγαίναμε πρώτοι, δε θα έπαιζε ελληνική ομάδα στο πρωταθλητριών, οπότε βγάλανε τους βάζελους.

Η χρονιά 90-91 ήταν τραγική. Από το β γύρο οι πάικτες ήταν απλήρωτοι, μεταγραφές δεν είχαν γίνει, δεχθήκαμε 4 γκολ από τους βάζελους και 3 από τους γάβρους. Το καλύτερο της χρονιάς ήταν η νίκη στο 90 στη Ρόδο κόντρα στους γάβρους με γκολ του Μπατίστα, σε επανάληψη αγώνα που είχε διακοπεί στο 85 και ενώ χάναμε στη Φιλαδέλφεια με το περίφημο δακρυγόνο. Τότε η αλήθεια είναι ότι το θεωρήσαμε αδικία, αλλά με αυτά που κάνανε αυτοί οι μπινέδες στην εικοσαετία Κόκκαλη, πλέον σκέφτομαι ότι πολύ καλά τους κάναμε. Γενικά πάντως η διετία ήταν κυριαρχίας του Βαρδινογιάννη και του βάζελου σε όλα τα επίπεδα και ειδικά εξωαγωνιστικά.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

θα προσπαθησω να σκαναρω και τα δυο εισιτηρια και να τα ανεβασω καποια στιγμη.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

  • George_D featured this topic

Τα βρήκα.

 

Κοιτάζω λίγο τις ημερομηνίες τώρα.

Μεταξύ των δύο αγώνων τα έφτιαξα με την γυναίκα μου.

Δεν θέλω σχόλια.

  • Δικεφαλάκι 2
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Ολα τα λεφτα η βουτια του αμυντικου για να πιασει τον Χατζη.Δεν νομιζω να εχει ξαναυπαρξει τετοια φαση, την πλησιασε λιγο ο Δελλας σε ενα ματς με τον ΟΦΗ.

Για εναν νεοτερο φιλαθλο της ΑΕΚ παντως που δεν πολυασχολειται με την ιστορια το εισητηριο που γραφει Ανατολικη Γερμανια μαλλον του προκαλει ερωτηματικα.

Link to comment
Share on other sites

μεγαλα αυτα τα ευρωπαικα ματς.  με Δυναμο απιστευτη εμφανιση επιθετικα με ηγετη τον Σαββιδη.

Με Μαρσειγ το αδιαχωρητο στην  ρεβανς και τρελη ατμοσφαιρα. δυστυχως μας εστησε ο Ταπι κατα πασα πιθανοτητα, διαφορετικα μπορει να περναγαμε. ημασταν και αδικημενοι και ατυχοι στο πρωτο ματς. κακιστα ακυρωθεν γκολ του Πατικα και στην συνεεια δοκαρι στο φαουλ του Οκονσκι. Μετα ειχαμε και αυτογκολ Μανωλα(....)

 

γενικα παντως οι 2 χρονιες ηταν διαφορετικες. 89/90 πηρες τον Μπατιστα, συνεχισες καλα, επαιξες καλυτερη μπαλα απο την προηγουμενη χρονια, αλλα το εχασες απο τον επισης καλο βαζελο.

 

90/91 ο Γιδοπουλος ξεμεινε απο λεφτα και υπηρχαν τρελα προβληματα πλεον (περαν των μη μεταγραφων / πηρες μονο τον Βαιο). Καποια στιγμη κρεμαστηκε και το πανο στην σκεπαστη "Γιδοπουλε αντιο" και ο Γιδοπουλος εχοντας χασει κοσμο, παικτες και Μπαγεβιτς αναγκαστηκε να φυγει πριν τελειωσει η σεζον.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Τη περιοδο 1990-91 ειχαμε και το "ντερμπι του δακρυγονου " ...στις 11 ιανουαριου 1991 κι ενω το ματς βρισκοταν στο 85ο λεπτο ενα δακρυγονο επεσε μεταξυ των θυρων 11 και 12 των φιλαθλων της ΑΕΚ. Η ατμοσφαιρα εγινε αποπνικτικη .. κοσμος αρχισε να μπαινει στο γηπεδο..ο διαιτητης ζακεστιδης διεκοψε προσωρινα το ματς και ζητησε απο την αστυνομια την εκκενωση του γηπεδου. Η αστυνομια δηλωσε αδυναμια για κατι τετοιο και ο διαιτητης διεκοψε οριστικα το ματς. Ο επικεφαλης της αστυνομικης δυναμης αλλα και  ο Γιδοπουλος υποστηριξαν οτι συμφωνα με μαρτυρες το δακρυγονο επεσε εξω απο το γηπεδο..
Το ματς συμφωνα με τον νομο τοτε επαναληφθηκε στη Ροδο καθως δεν διεκοπη με υπαιτιοτητα ενος εκ των δυο ομαδων και κερδισαμε 1-0 με γκολ του Μπατιστα

 

 


 

δημοσιευματα απο τον τυπο της εποχης

aek_osfp6-1.jpg

aek_osfp5-1.jpg

οσοι ετυχε να ειστε εκεινη τη μερα στο γηπεδο καταθεστε τις μαρτυριες σας....

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×