Jump to content

Μαύρος Άνεμος, Φωτιά, Δίκαιο και Ατσάλι (the Hard Rock and Heavy Metal Thread) ✡️


Sepultura21
 Share

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • 1 month later...

Η μουσική είθισται να συνδέεται με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσεται, ανάλογα με το κάθε κράτος και τις ιδιαιτερότητες του.

Το Rock ‘n’ roll γνώρισε άνθηση μέσα στις Αμερικανικές μεγαλουπόλεις τον καιρό της Μεγάλης Μετανάστευσης (Great Migration) των μαύρων, κυρίως Αφρικανών στις ΗΠΑ, αλλά και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μαύροι μετανάστες είναι εκείνοι που ενέπνευσαν το συγκεκριμένο είδος, εξελίσσοντας τους gospel ρυθμούς τους σε blues και jazz. Δεκαετίες μετά, στις αρχές του 1980, μέσα από τις ίδιες Αμερικανικές πόλεις και μέσα από την εξέλιξη των παραπάνω ειδών προέκυψε η rap μουσική και το hip hop.

Μέχρι εδώ καλά. Το Rock ‘n’ roll αναπτύχθηκε μέσα από τη φτώχεια, την ανέχεια και τις δυσκολίες, ωστόσο, η Heavy Metal είναι μια διαφορετική και ιδιάζουσα περίπτωση.

Το συγκεκριμένο μουσικό είδος ξεκίνησε από τα παιδιά της εργατικής τάξης στις υποβαθμισμένες γειτονιές του Birmingham*, στη Βρετανία. Και ακόμα και σήμερα, δείχνει να έχει μεγαλύτερη απήχηση στους ανθρώπους της μεσαίας και της εργατικής τάξης.

Παρόλα αυτά, η Metal τα τελευταία χρόνια δείχνει να γνωρίζει μια τεράστια ανάπτυξη στις χώρες με την μεγαλύτερη οικονομική ευμάρεια του πλανήτη, όπως οι Σκανδιναβικές. Το Quartz έφτιαξε μάλιστα έναν χάρτη που βασίζεται στην Encyclopaedia Metallum απεικονίζει το πώς εξελίσσεται η συγκεκριμένη μουσική ανά τον κόσμο.

 

Οι Σκανδιναβικές χώρες φημίζονται άλλωστε για την ασφάλεια τους και για το άρτιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Η ανάπτυξη της Metal στις πιο εύρωστες χώρες, εντείνεται από το 2012 και μετά. Πώς εξηγείται η άνθηση στα βόρεια κράτη; Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία αυτών των λαών. Η βαριά μουσική συνδέεται με το κρύο κλίμα.

Οι στίχοι επίσης ταιριάζουν με την παγανιστική προϊστορία των Σκανδιναβών και με την παράδοση των Βίκινγκς. Άλλη εξήγηση είναι ότι η Metal συνδέεται με το αλκοόλ, το οποίο οι Σκανδιναβοί τιμούν κατά κόρον.

Πριν δέκα χρόνια, έρευνες έκαναν λόγο για μια "κεκαλυμμένη" επανάσταση που ξεπηδά μέσα από τη μουσική αυτή. Πίσω από το άρτιο σύστημα πρόνοιας των Βορείων, κρυβόταν ένα "βαρετό" και αστυνομοκρατούμενο κράτος, όπως η Νορβηγία. Οι Metalheads, γράφει το Quartz, ένοιωθαν την πλήξη στην καθημερινότητα τους και ξεσπούσαν στη συγκεκριμένη σκληρή μουσική.

Το Metal λοιπόν, ήταν τότε μια μορφή αντικουλτούρας "ξεσπάσματος" στις ευημερούσες κοινωνίες. Το θέμα είναι ότι οι Βόρειοι το κατάλαβαν αυτό και το εκμεταλλεύτηκαν. Με ποιο τρόπο;

Τα τελευταία χρόνια, οι Σκανδιναβικές χώρες και δη η Σουηδία, προσπαθούν να εντάξουν τη Metal μουσική και τη ροκ μουσική εν γένει στα σχολεία, σε προγράμματα εκμάθησης. Έτσι, οι νέοι Σκανδιναβοί τελειώνουν το σχολείο και έχουν ήδη σχηματίσει μπάντες. Στη συνέχεια το κράτος μέσω των κοινωνικών παροχών του, τους παρέχει τη δυνατότητα να τις συνεχίσουν ηχογραφώντας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της κοινωνιολόγου Charlotta Mellander, το συμπέρασμα είναι το εξής: Ο αριθμός των Heavy Metal συγκροτημάτων μιας χώρας, αντανακλά τον πλούτο και την ευημερία της.

Έτσι, ο αριθμός των Heavy Metal συγκροτημάτων συνδέεται θετικά με την οικονομική παραγωγή ανά κάτοικο, με το επίπεδο δημιουργικότητας ανά κάτοικο, με την επιχειρηματικότητα, με το ποσοστό ενηλίκων που έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, την ευημερία και τον βαθμό ικανοποίησης ανά κεφαλή ως προς την καθημερινή ζωή.

Πέραν από τις οικονομικές συνθήκες διαβίωσης, το Metal συνδέεται όμως και με το επίπεδο εκπαίδευσης και ακαδημαϊκής μόρφωσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Ίσως έτσι να εξηγείται και η επιτυχία που σημειώνει και στη χώρα μας που δεν καταγράφει και τα μεγαλύτερα ποσοστά ευμάρειας στον πλανήτη.

Την ώρα πάντως που η Heavy Metal αναπτύσσεται πλέον σε πλούσια κράτη, στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κόσμου συνεχίζουν να γεννιούνται νέες τάσεις και νέα ιδιώματα που θα καθορίσουν και τους ήχους της επόμενης μέρας.

Link to comment
Share on other sites

Guest Saxon21

O Rob Scallon μας είχε “στείλει” στις αρχές του μήνα με τη διασκευή που είχε κάνει στο War Ensemble των Slayer. παίζοντας γιουκαλίλι.

 

Και ξαναχτυπά!Και πάλι με Slayer, αυτή τη φορά με το Raining Blood και σε μπάντζο μάλιστα.

 

[video=youtube;nZ2ucr74YNk]

xDxD
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Guest Saxon21

Δοξα και τιμη στο κωστα το γκαζ τζι.xD Ο επομενος που θα βραβευτει απο το μπουταρη ειναι ο παπαροκας για τη προσφορα του.xD

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest Saxon21

Gene Simmons declares rock music to be 'finally dead

 

Gene-Simmons-Cotton-Hair1.jpg

rs_560x415-140812161248-1024.gene-simmons.jpg

 

Θελω ενα σχολιο απο τον χαμπο για αυτο το μαλλι,κατι δεν μου καθεται καλα.xD Οποτε βλεπω gene simmons σκαω στα γελια.xD

Link to comment
Share on other sites

Guest ΧΑΜΠΟΣ

Αυτος τωρα σοβαρα δεν επρεπε να κατεχει μια θεση στην διοικηση της ΑΕΚ ? xD

Βαλε αυτο το μαλλι διπλα στου Μπουρουτζικα και εχεις εναν συνδιασμο Κοκοτα Μαρινελας μαζι !!

Χαχχαχαχαχαχα τι μαλλι ειναι αυτο ρε??? Σαν κατι περουκες του jumbo των 9,90 ειναι χαχαχαχαχαχαχα κλαιωωωωωω

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε ξεχάσει τους μεγάλους MANOWAR. Όμως αυτοί, σαν το παλιό καλό κρασί, με τα 4 πρώτα άλμπουμς τους μας ταξιδεύουν κι αν μας πετύχουν σε κατάλληλο mood μας οδηγούν στην Θέωση. Αν δεν το είχαν γυρίσει σε καραγκιοζιλίκι και ποζεριά ακόμα και στη μουσική τους, το σύμπαν θα τους μνημόνευε ως τη μεγαλύτερη μπάντα του κόσμου. Δυστυχώς η παρακμή δεν επήλθε τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά άρχισε από το 1986 όταν το ΕΠΟΣ έδωσε τη θέση του σε κιτσαριό και αμερικάνικες σκατούλες, αρχής γενομένης από το fighting the world (άσχετα αν τελικά είναι καλός δίσκος). Οι MANOWAR από εκεί που έπαιζαν μουσική για Θεούς και εμπνευσμένη από Θεούς, κατέληξαν τσόλια που απευθύνονταν στο κοινό του τηλεπαιχνιδιού American Gladiators. Κάθε χρόνο η πορεία προς τον πάτο ήταν όλο και πιο γρήγορη. Και φτάσαμε στο σημείο, η μπάντα που χάρισε στην ανθρωπότητα ύμνους όπως το Bridge of Death-αιώνια υπόκλιση στον σατανά, το Guyana και το Mountains. Το αργόσυρτο έπος του Dark Avenger και τον αιώνιο Ύμνο στη Μάχη. Αυτή η μπάντα μετά από χρόνια καταδέχτηκε να κυκλοφορήσει αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=BFW8HusyjOI (σκέτο λινκ για να μη μολύνουμε τον χώρο)που κάνει τα ταλέντα της Πάνια να φαντάζουν πανανθρώπινο λίκνο πολιτισμού μπροστά του.

 

Ότι κι αν έγινε όμως, όσο κι αν κάποιοι ντρεπόμαστε να επιχειρηματολογήσουμε υπέρ τους, τα 4 πρώτα άλμπουμ που κυκλοφόρησε αυτή η μπάντα, ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα. Και πάντα θα έχουν περίοπτη θέση στην καρδιά μας.

[video=youtube;0NanRJuz5PY]https://www.youtube.com/watch?v=0NanRJuz5PY

 

Mother, mother, MOTHER!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest Saxon21

Αποχωρεί λόγω άνοιας ο κορυφαίος Malcolm Young των AC/DC

 

Σύμφωνα λοιπόν με τα δημοσιεύματα ο Malcom Young πάσχει από σοβαρή περίπτωση άνοιας.

 

«Αν ήσουν μαζί του στο δωμάτιο και έβγαινες έξω, όταν θα επέστρεφες δεν σε αναγνώριζε. Έχει χάσει εντελώς τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του» αναφέρει πηγή που υποστηρίζει ότι είναι κοντά στην οικογένεια.

 

[video=youtube;EcZ2PdU2IRg]

 

:(

Link to comment
Share on other sites

Καταντια ηταν οταν εβγαλε το δισκο που σου ψιλοαρεσε κιολας αθλιε.

 

Κατα τ'αλλα εισαι ο Στηβ Χαρρις και εισαι 60 χρονων. Τι εσωτερικη σου αναγκη μπορει να καλυπτει αυτο το καρναβαλι ρε πστ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

[video=youtube;FKmEky7SPIQ]https://www.youtube.com/watch?v=FKmEky7SPIQ

 

Μία αγαπημένη μου συνήθεια το Χειμώνα, όταν είμαι εκτός πόλης, είναι τη στιγμή που σουρουπώνει και έχει μισοσκοτεινιάσει να βγαίνω στο κρύο και στα ακουστικά να βάζω αυτό. ΜΕΤΑΛ, ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×