Jump to content

Made in Epirus


stavros 9-11
 Share

Recommended Posts

Δεν ξέρω αν είναι συγκυρία ή αν ένα κομμάτι των μουσικόφιλων έβαλε μυαλό, πάντως παρατηρώ μεγάλο κομμάτι των νεότερων ηλικιών να ανοίγει τα μάτια και τα αυτιά του προκειμένου να έρθει σε επαφή με κάτι που ήταν "μέσα στα πόδια του" και κατά βάση το περιφρονούσε. Αναφέρομαι στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και θα ήθελα να γράψω 5 πράγματα για την αγαπημένη μου ηπειρώτικη.

 

Μια μουσική που οι νεότερες γενιές αντιμετώπιζαν μάλλον με ντροπή μιας και στην Ελλάδα του Νίτρο, έπρεπε να είσαι και πολύ βλάχος για να ακούς αυτά τα παρακμιακά. Τι κι αν μιλάμε για μουσική με τεράστιο βάθος; Ο μέσος Έλληνας των προηγούμενων ετών επέμενε να ντρέπεται για την καταγωγή του. Κι αν τα ξενόφερτα μουσικά του είδωλα εξέφραζαν τον θαυμασμό τους για έναν Πετρο Λούκα Χαλκιά; Αυτός δεν άκουγε γιατί ήταν βλαχιά.

 

Ευτυχώς αυτή η παράνοια έλαβε τέλος σιγά-σιγά και οι νεότερες γενιές μαθαίνουν να μην απορρίπτουν την ελληνική μουσική και κυρίως αντιλαμβάνονται πως όταν λέμε ελληνική μουσική δεν εννοούμε απαραίτητα το μπουζούκι. Η Ελλάδα έχει φτιάξει πανέμορφες μουσικές οι οποίες τολμώ να πω ότι είναι ντροπή να συγκρίνονται με μπουζούκια της φτήνιας και της κακιάς ώρας. Τα τελευταία χρόνια ίσως ξεχνάμε ότι μακριά από την Αθήνα υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Ξεχνάμε επίσης ότι Ελλάδα καλώς ή κακώς δεν είναι μόνο νησιά, το μπλε του Αιγαίου και γραφικά άσπρα σπίτια. Έχει κι άλλα πράγματα να δείξει η Ελλάδα, έχει γεννήσει κι άλλους πολιτισμούς και φυσικά, έχει γράψει κι άλλες μουσικές.

 

Η Ηπειρώτικη μουσική, γεμάτη πεντατονίες είναι ένας θησαυρός. Όσοι ασχολούνται με τη μουσική και προσπαθήσουν με το όργανό τους να τζαμάρουν ένα Ηπειρώτικο τραγούδι, παρατηρούν ότι τα πατήματα και οι ακολουθίες τους είναι ίδια με αυτά που διαθέτει ένα τυπικό ροκ τραγούδι. Για τον λόγο αυτό, πολλά θηρία της ροκ μουσικής που έχουν έρθει σε επαφή με τη μουσική αυτή, δηλώνουν τον ενθουσιασμό τους.

 

Λένε ότι η παράδοση δεν είναι κάτι που μένει αιωνίως νεκρό. Η παράδοση εξελίσσεται. Το... next big thing της Ηπειρώτικης μουσικής είναι κατά τα φαινόμενα ο Κωσταντής Πιστιόλης. Κλαριτζής κατά βάση, παίζει όμως ουκ ολίγα πνευστά. Έγινε γνωστός συμμετέχοντας στο συγκρότημα του Χαρούλη και στη συνέχεια έγινε μέλος και των VIC. Γεννημένος μόλις το 1990, όσοι τον ακούν ζωντανά έχουν να λένε για τον μαλλιαμούσια βιρτουόζο με το παρουσιαστικό που παραπέμπει σε αρχαίο άνθρωπο. Παρατηρείται μια άνθιση του πειραματισμού πάνω στην Ηπειρώτικη μουσική τελευταίως. Αιχμή του δόρατος φυσικά είναι οι VIC οι οποίοι έχουν πετύχει έναν απίστευτο συνδυασμό ήχων δεδομένου ότι ξεκίνησαν ως metal μπάντα. Πολλοί βιάζονται να τους κατηγορήσουν για χιπστερισμό, μάλλον γιατί εδώ και 7-8 μήνες έχουν κάνει μια απίστευτη εκτίναξη και βασικά πολύς κόσμος ζηλεύει. Επίσης γιατί όσοι τους κατηγορούν για χιπστερισμό δεν αντιλαμβάνονται την άρτια προσέγγιση τους στην παραδοσιακή μουσική προβάλλοντας συνήθως κάποιους άλλους που το έκαναν πιο παλιά, χωρίς όμως να υπολογίζουν ότι κανείς δεν το έκανε τόσο καλά μέχρι σήμερα.

 

Για πες μας Χάρε να χαρείς

εσύ που είσαι στον Άδη

οι μερακλήδες πως περνούν

στο μαύρο σου σκοτάδι;

 

Έχουν κρασί να πίνουνε

κλαρίνα να βαράνε

και κορίτσια όμορφα

μαζί τους να γλεντάνε;

 

Για πες μας για τους πλούσιους

με τους πολλούς παράδες

η μαύρη η φτωχολογιά

πως ζουν οι φουκαράδες;

 

Έχουν κρασί να πίνουνε

κλαρίνα να βαράνε

και κορίτσια όμορφα

μαζί τους να γλεντάνε;

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

[video=youtube;nnsd-ZezGTc]

 

Ξενιτεμένα πουλία

και παραπονεμένα

μωρέ ξένε μου

και παραπονεμένα.

 

Η ξενιτιά σας χαίρεται

τα νιάτα τα χαμένα

μωρέ ξένε μου

τα νιάτα τα χαμένα.

 

Τι να σου στείλω ξένε μου

ν’ αυτού στα ξένα πού ‘σαι

μωρέ ξένε μου

ν’ αυτού στα ξένα πού ‘σαι.

 

Σου στέλνω μήλο σέπεται

κυδώνι μαραγκιάζει

μωρέ ξένε μου

κυδώνι μαραγκιάζει.

 

Σου στέλνω και το δάκρυ μου

σ’ ένα χρυσό μαντήλι

μωρέ ξένε μου

σ’ ένα χρυσό μαντήλι.

 

Το δάκρυ μου είναι καυτό

και καίει το μαντήλι

μωρέ ξένε μου

και καίει το μαντήλι.

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Κι εδώ ένα δείγμα του πως εξελίσσεται η παράδοση. Ένα καινούριο Ηπειρώτικο τραγούδι

[video=youtube;Y9eUhnOjPLI]

 

Δώστε βάση στο τέλος, πως κεντάει το κλαρίνο

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

ωραιος Σταυρε. ασχολειται η δικια μου με παραδοσιακους χορους/τραγουδια, ως ειδικοτητα στα ΤΕΦΑΑ και γενικα τρεχει σε συλλογους, γλεντια, σεμιναρια... οποτε εχω μπει και λιγο στο τρυπακι και γω, επιφανειακα.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Θέλει λίγο μεράκλωμα.

Κι εγώ το χω ρίξει στα τσίπουρα. Έχω βάλει όλα μου τα ραντεβού μετά τις 2 αύριο και λέω να γίνω ντέφι.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

31/10 οι vic παίζουν Βουδαπέστη και 16/11 στο Λονδίνο αν ενδιαφέρονται οι ξενιτεμένοι μας

Link to comment
Share on other sites

31/10 οι vic παίζουν Βουδαπέστη και 16/11 στο Λονδίνο αν ενδιαφέρονται οι ξενιτεμένοι μας

 

Vic?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Ο ? έτρος (? ετρολούκας) Χαλκιάς είναι έλληνας μουσικός από την Καστάνιανη της επαρχίας ? ωγωνίου του νομού Γιαννίνων.

Ο ? ετρολούκας Χαλκιάς άρχισε την ενασχόλησή του με το κλαρίνο στην ηλικία των 11 ετών,και μαθήτευσε δίπλα στον Φίλιππα Ρούντα (επονομαζόμενο «το καλύτερο κλαρίνο του Ζαγορίου») με την βοήθεια του οποίου έκανε και την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην ηλικία αυτή.

 

Ύστερα από το γεγονός αυτό πηγαίνει στην Αθήνα όπου παίζει μαζί με τον πατέρα του και κάνει και την πρώτη ραδιοφωνική του εμφάνιση. Το 1960 μεταναστεύει στην Αμερική όπου παραμένει 20 χρόνια και διαδίδει την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας.

 

Το 1979 επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται στην Αθήνα ? αίζει σε γνωστά μουσικά κέντρα, σε συναυλίες, εμφανίζεται σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και συμμετέχει σε ηχογραφήσεις και δίσκους με γνωστούς καλλιτέχνες.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×