Jump to content

07/04/1999. Μην αφήνετε να χαθεί στο χρόνο το ΕΠΟΣ


stavros 9-11
 Share

Recommended Posts

Το ταξίδι στο Βελιγράδι δεν ήταν ένα απλό "σαν σήμερα".

Το ταξίδι στο Βελιγράδι, ό,τι κι αν έκρυβε από πίσω, στο τέλος ήταν ένα ταξίδι της ΑΕΚ στην εμπόλεμη ζώνη. Όσο κι αν έμοιαζε απίθανο σενάριο το να χτυπηθεί το γήπεδο την ώρα του αγώνα ή το πούλμαν που μετέφερε την ΑΕΚ, ήθελε πολύ μα πάρα πολύ θάρρος για όσους ακολούθησαν την αποστολή εκείνη τη μέρα. Γιατί στην τελική, η είδηση δεν ήταν ότι πήγε στο Βελιγράδι η ΑΕΚ του Μελισσανίδη. Αλλά ότι πήγαν οι:Ζουζουλής Παναγιώτης, Μαρής Μάριος, Χριστογιάννης Στέφανος, Ζιαμπάρας Κώστας, Σταμούλης aγγελος, Ζούμπας Γιάννης, Τσιάμος Στέφανος, Βελνίδης Γιάννης, Καραγιαννόπουλος Παρασκευάς, Δρόλιας Οδυσσέας, Μερτσανίδης Δημήτρης, Πλούμπης Νικόλαος, Αθανασόπουλος Κώστας, Βασιλόπουλος Γιάννης, Χατζηγεωργίου Δημήτρης, Τασσόπουλος Τάσος, Γιαννούλης Νίκος, Εμανουηλίδης Μανώλης, Μπόλος Λάσκαρης, Κωνσταντούλας Δημήτρης, Κλαδάκης Δημήτρης, Αδαμίδης Παναγιώτης, Χατζής Χρήστος, Παπαχατζής Δημήτρης, Μαλίτσος Ανδρέας, Μυκονιός Μάριος, Βρέττας Βασίλης, Πάσχος Φώτης, Παπαβασιλείου Σταμάτης, Μίχος Δημήτρης, Βελάδης Νίκος Τσαμαδιάς Γιώργος, Τασσόπουλος Χρήστος, Σταθόπουλος Θανάσης, Νάτσιος Δημήτρης, Λέλος Κώστας, Τερζής Παναγιώτης, Καραλής Δημήτρης, Μάτσας Τρύφων, Χουβαρδάς Αβραάμ, Σιδεριάδης Παναγιώτης, Λεοντίου Κώστας, Καλαματιανός Κώστας, Σταυρακάκης Μανώλης, Παπαδόπουλος Πρόδρομος, Δουράκος Κώστας, Μπόχλος Βαγγέλης.

 

 

Εκείνη η ημέρα που η ΑΕΚ έγινε η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Είναι εγκληματικό το γεγονός ότι όλο αυτό το αφήσαμε και ξεχάστηκε. Γιατί ξεχάστηκε. Δεν έχει καμία σημασία αν οι Σέρβοι αποδείχθηκαν πούστηδες. Για εμάς ήταν μια κίνηση που κανονικά έπρεπε να μας ακολουθεί για όλη μας τη ζωή.

 

Η επίσημη ΑΕΚ το ξέχασε. Οι οπαδοί το ξέχασαν. Είναι κρίμα τα πιτσιρίκια μας να ξέρουν καλύτερα όλα τα σκηνικά που κερδίσαμε παίζοντας τις κουμπάρες με τους βάζελους και να μη γνωρίζουν αυτό εδώ το Έπος. Γιατί δεν το γνωρίζουν.

 

Του χρόνου λοιπόν, εύχομαι η ΑΕΚ να τιμήσει τον ίδιο της τον εαυτό και να μην αφήσει τη σημερινή επέτειο να είναι ένα απλό "σαν σήμερα".

  • Δικεφαλάκι 8
Link to comment
Share on other sites

Guest ΧΑΜΠΟΣ

07 Απρ. 2014

 

«Πάμε με την καρδιά μας»

 

«Συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ημέρα που η ΑΕΚ έσπασε το εμπάργκο του πολέμου και απέδειξε στην πράξη ότι οι αγώνες αλληλεγγύης έξω από τους αγωνιστικούς χώρους είναι πιο σημαντικοί από αυτούς μέσα στα γήπεδα.

 

Το φιλικό με αντίπαλο την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, εν μέσω βομβαρδισμών, έμεινε στην ιστορία του Συλλόγου μας ως ένα μεγάλο παράσημο υπερηφάνειας και διαφορετικότητας.

 

Δεν έχει σημασία ποιος ήταν ο εμπνευστής της αποστολής ΕΙΡΗΝΗΣ.

 

ίχα πει από την αρχή πως η συμμετοχή του καθενός ήταν εθελοντική αφού εν μέσω πολέμου δε θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας σε κανέναν. Γι αυτό και δήλωσα ότι ... ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ

 

Μετά το τέλος του αγώνα, που δεν έληξε ποτέ, οι φωνές όλων ενώθηκαν και το μήνυμα γενναιότητας στάλθηκε σε όλο τον πλανήτη. Οι εφημερίδες εντός και εκτός Ελλάδας, έγραφαν για αρκετές ημέρες πολύ τιμητικά σχόλια για το γεγονός.

 

Το ταξίδι αυτό θα μείνει έντονα χαραγμένο στη μνήμη όσων το έζησαν από κοντά ενώ η 7η Απριλίου 1999 ως μια ημερομηνία - σταθμός στην ένδοξη 90 χρονη ιστορία της ΑΕΚ.

 

Μια ομάδα με περήφανες προσφυγικές ρίζες όπως η δική μας, επιβάλλεται να παράγει ήθος. Η ΑΕΚ στο εμπόλεμο Βελιγράδι το υπενθύμισε παγκοσμίως».

 

Δημήτρης Μελισσανίδης

Link to comment
Share on other sites

Ενα ποντο στον Μελισσανιδη για την πρωτοβουλια. Να τα λεμε κι αυτα.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Για αυτό θα είσαι η μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο...

11617.jpg

 

Παρτιζάν - ΑΕΚ... 07/04/1999

 

 

M. Τετάρτη 7 Απριλίου 1999, η ΑΕΚ βρίσκεται στη Σερβία και το Βελιγράδι προκειμένου να δώσει φιλικό αγώνα με την Παρτίζαν. Μικρή λεπτομέρεια, η γειτονική χώρα είναι σε εμπόλεμη κατάσταση! Η Ένωση γράφει μια ακόμα χρυσή σελίδα στην τεράστια ιστορία της

 

 

Οι Σέρβοι υποδέχτηκαν την αποστολή του δικεφάλου, από την πρώτη στιγμή που πέρασε τα σύνορα, με ψωμί και αλάτι όπως είναι το γιουγκοσλαβικό έθιμο. Στο βομβαρδισμένο Νόβισαντ, έκαναν το ίδιο, ανεμίζοντας τις Ελληνικές σημαίες μαζί με τις Σέρβικες.

 

Η συναδέλφωση της Ελλάδας με την Γιουγκοσλαβία, σε αυτές τι δύσκολες στιγμές του γειτονικού λαού, ήταν πλέον γεγονός. Την αποστολή του δικεφάλου συνόδεψε και αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από εκπροσώπους κομμάτων, όπως οι Γλέζος και Κατσιφάρας.

 

 

Η αποστολή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του και τις ευχαριστίες του, ενώ ευχήθηκε να τελειώσει γρήγορα το κακό που βρήκε τον Σέρβικο λαό.

 

Αντί - πολεμικό συλλαλητήριο

Σε έναν αγώνα-αντιπολεμικό συλλαλητήριο, εν καιρώ πολέμου, η ΑΕΚ αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια Παρτιζάν, μπροστά σε περίπου 15000 φιλάθλους και των δύο ομάδων, παρότι είχαν πουληθεί και τα 40000 εισιτήρια που είχαν βγει προς πώληση.

 

Ο λόγος που ο κόσμος ήταν λιγότερος, ήταν τα καύσιμα, καθώς υπήρχε έλλειψη και οι μεταφορές ήταν πολύ δύσκολες. Αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, που κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν ακούστηκαν σειρήνες.

 

Για την ιστορία ο αγώνας είχε διάρκεια μόλις μία ώρα, καθώς στο 61ο λεπτό οι Γιουγκοσλάβοι, οι οποίοι βρίσκονταν στις εξέδρες, μπήκαν στο γήπεδο κρατώντας στα χέρια ελληνικές και σερβικές σημαίες, φωνάζοντας "Ελλάς, Ελλάς" και "ΑΕΚ, ΑΕΚ" αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους ποδοσφαιριστές της Ένωσης, ενώ μέσα στον αγωνιστικό χώρο μπήκαν και οι Έλληνες φίλαθλοι.

 

 

Play ButtonreEmbed

Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 1-1, με σκόρερ τους Κέζμαν στο 13ο λεπτό και Ζουμπούλη στο 26ο. Στο ημίχρονο η ελληνική αντιπροσωπεία, φύτεψε συμβολικά μια ελιά από την Αρχαία Ολυμπία στο κέντρο του γηπέδου, ενώ οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στα αποδυτήρια, έδωσαν κόκκινα αυγά, τσουρέκια και λαμπάδες στους συναδέλφους τους.

 

Οι αποστολές των δύο ομαδων:

 

Παρτιζάν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν

 

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης - 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλους), Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς (42’ Καψής), Τσέκολι (45’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

 

 

Ποδόσφαιρο στα χαρακώματα

Φυσικά η κίνηση της ΑΕΚ δεν θα πέρναγε απαρατήρητη από καμία χώρα και κανένα μέσο ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα εκείνης της εποχής, από την μεγαλύτερη ισπανική εφημερίδα Marca: "Απίστευτο, μια Ελληνική ομάδα πήγε να παίξει ποδόσφαιρο στα χαρακώματα".

 

Η γερμανική Bild ανέφερε: "Η ΑΕΚ πήγε να παίξει εναντίον της Παρτιζάν, με το σύνθημα έξω ο πόλεμος από τη Γιουγκοσλαβία", ενώ η ιταλική Gazzetta: "Παιχνίδι-παρένθεση στον πόλεμο με ειρηνευτικό χαρακτήρα"

 

Η εφημερίδα "Sport" της Γιουγκοσλαβίας ανέφερε: "Αδέλφια με αδέλφια, κόντρα στον πόλεμο", ενώ η "Sportski Zurnal" είχε τίτλο: "Ανάσανε η ειρήνη".

 

"Η ΑΕΚ αξίζει το Νόμπελ ειρήνης"

Για την πρωτοβουλία της ΑΕΚ μίλησαν αρκετοί αθλητές και άνθρωποι του αθλητισμού, αλλά και πολιτικοί που εξέφρασαν την συγκίνηση τους και την συμπαράσταση στον λαό της Γιουγκοσλαβίας.

 

Ντράγκαν Σάκοτα: "Ένιωσα μεγάλη συγκίνηση όταν είδα τους συμπατριώτες μου να φωνάζουν συνθήματα ευγνωμοσύνης προς τον ελληνικό λαό και την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αξίζει το Νόμπελ ειρήνης".

 

Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς: "Με κάνατε υπερήφανο για ακόμα μια φορά που φόρεσα τη φανέλα της ΑΕΚ".

 

Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς (προπονητής τότε της Παρτιζάν): "Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι Έλληνες είναι φίλοι μας, αλλά από σήμερα είναι αδέλφια μας. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτό που έκανε η ΑΕΚ".

 

 

 

Ιλια Ίβιτς (ποδοσφαιριστής τότε του Ολυμπιακού): "Ήθελα και εγώ να πάω στο Βελιγράδι, αλλά δεν μπορούσα λόγω υποχρεώσεων. Μπράβο στην ΑΕΚ για αυτή την ειρηνική της αποστολή. Η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα και οι άνθρωποι της σκέφτονται σωστά".

 

Λευτέρης Παπαδόπουλος (ποιητής-δημοσιογράφος): "Η ΑΕΚ έχει παράδοση σε τέτοιους αγώνες. Οι Σέρβοι περνούν δύσκολες ώρες και οι "ενωσίτες" έχουν επιπλέον λόγους να τους καταλαβαίνουν και να νιώθουν αλληλεγγύη. Η ΑΕΚ δημιουργήθηκε από πρόσφυγες".

 

Γιώργος Κατσιφάρας: "Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της ΑΕΚ. Ενα παράδειγμα από την Αρχαία Ελλάδα".

 

Μανώλης Γλέζος: "Μετά το 40'-41', πρώτη φορά οι Έλληνες ομόθυμα στο πλευρό ενός λαού. Έχω γίνει πλέον φανατικός οπαδός της ΑΕΚ".

 

Δημήτρης Μελισσανίδης: "Είμαι συγκινημένος. Αυτά που ζω είναι δύσκολο να περιγραφούν με ακρίβεια. Ολη η Γιουγκοσλαβία άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχθηκε με τη φράση "Είσαστε αδέλφια μας". Εκλαιγαν στους δρόμους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Μου έκαναν εντύπωση τα παιδιά. Βγήκαν από τα καταφύγια και ήρθαν στο γήπεδο. Μας ζητούσαν σημαίες της ΑΕΚ, μας έσφιγγαν τα χέρια, έκλαιγαν, μας έλεγαν ότι έγιναν οπαδοί της ΑΕΚ. Σίγουρα η ΑΕΚ έδωσε την ψυχή της, ένωσε τους χτύπους της καρδιάς της με τους δοκιμαζόμενους φίλους μας Γιουγκοσλάβους. Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε".

 

http://www.sport24.gr/football/omades/Aek/partizan-aek-07-04-1999.1724709.html

Link to comment
Share on other sites

Σερβία, 7 Απριλίου του 1999

 

attachment.php?attachmentid=1016&d=1412625850

Α.Ε.Κ. και Παρτίζαν παρατεταγμενες στο κέντρο του Stadion Partizana

 

Το Κόσσοβο αποτελεί μια αμφισβητούμενη περιοχή, ο πληθυσμός του μόλις ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια, εκ των οποίων το 92% αποτελούν Αλβανοί, ενώ το υπόλοιπο 8% αποτελούν Σέρβοι, Τούρκοι, σλαβόφωνοι μουσουλμάνοι, Ρομά και άλλοι. Όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν σε μια χώρα υπάρχει τόσο μεγάλη διασπορά εθνοτήτων, δεν αργούν να δημιουργηθούν τριβές και συγκρούσεις, να αμφισβητηθούν κυριαρχίες και στο τέλος να οδηγηθούμε σε ένοπλες συρράξεις. Δυστυχώς οι Μεγάλες Δυνάμεις, έχει αποδειχθεί ότι σπάνια χάνουν ευκαιρίες να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα σε ξένα εδάφη και όταν εμφανίζονται περιπτώσεις όπως αυτή του Κοσσυφοπεδίου, σχεδόν πάντα η κατάληξη είναι η ίδια: Ανθρώπινο αίμα. Αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών ήταν η άρνηση του Μιλόσεβιτς να αποδεχθεί την ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κόσσοβο, υπό τους όρους που έθεσε η διεθνής κοινότητα, στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας. Στην ουσία, όπως παραδέχτηκαν αργότερα και πολλοί Αμερικανοί διπλωμάτες, η απόφαση είχε ληφθεί πολύ πιο νωρίς και γι' αυτό οι ΗΠΑ επέβαλαν τέτοιους όρους στο Ραμπουγιέ, που ήταν αδύνατο να τους αποδεχθεί ο Μιλόσεβιτς.

 

attachment.php?attachmentid=1017&d=1412626033

Το πανό με το μήνυμα ειρήνης που θέλησαν να εκφράσουν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων

 

Την 24η Μαρτίου, στις 19:45, οι πρώτοι πύραυλοι που είχαν εκτοξευτεί από νατοϊκά πολεμικά πλοία στην Αδριατική έπληξαν συστήματα αεράμυνας, στο Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο και τη δυτική Σερβία. Ακολούθησαν 78 ημέρες αλλεπάλληλων βομβαρδισμών στρατιωτικών αλλά και πολιτικών στόχων. Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια των έντεκα εβδομάδων -όσο διήρκεσαν- πραγματοποιήθηκαν 2300 αεροπορικές επιδρομές και χρησιμοποιήθηκαν 1130 πολεμικά αεροσκάφη. Από τα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν συνολικά 420.000 βλήματα, πύραυλοι και βόμβες, ενώ από τα πλοία στην Αδριατική 1300 πύραυλοι τύπου Κρούζ (Cruise). Το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε επίσης 37.000 βόμβες διασποράς που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, όπως επίσης και βλήματα, τα οποία στην κεφαλή έφεραν απεμπλουτισμένο ουράνιο, που αποτελεί ραδιενεργό υλικό. Οι απώλειες σε ανθρώπινα θύματα ποτέ δεν έχουν εξακριβωθεί. Η κυβέρνηση της Σερβίας υπολογίζει ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών σκοτώθηκαν 2500 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 12.500, μεταξύ των οποίων 2700 παιδιά. Ανεξάρτητες πηγές, ωστόσο, που καταμετρούν και τα θύματα των βομβαρδισμών στο Κόσσοβο, όπου η σερβική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση, αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι περίπου 4000. Η Ελλάδα αν και μέλος του ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε στους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με πολλούς η παραδοσιακή φιλία ελληνικού και σέρβικου λαού, θα ήταν μέγιστος αποτρεπτικός παράγοντας για κάτι τέτοιο.

 

attachment.php?attachmentid=1018&d=1412626145

Ο χαιρετισμός των ποδοσφαιριστών της Παρτίζαν στους συναδέλφους τους της Α.Ε.Κ. οι οποίοι αψήφισαν τους βομβαρδισμούς και ταξίδεψαν στο Βελιγράδι

 

Τη φιλία αυτή, κλήθηκε από τη μοίρα να εκφράσει και να συμβολίσει η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ, το δημιούργημα των προσφύγων. Η ΑΕΚ, που ταυτίστηκε με την διαχρονικά μελανότερη σελίδα του ελληνισμού. Η ΑΕΚ των αναμνήσεων και της νοσταλγίας. Κανείς δεν ήταν καταλληλότερος από την ΑΕΚ. Διότι προκειμένου μια ομάδα να καταστεί συμβολική, δεν αρκεί μόνο να διαθέτει ανάλογες καταβολές, αξίες και αρχές. Μαζί με όλα αυτά απαιτείται και η κατάλληλη δυναμική. Και όλα τα παραπάνω, στην Ελλάδα τα διαθέτει μόνον η ΑΕΚ. Εμπνευστής του θρυλικού εκείνου ταξιδιού υπήρξε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ενός ταξιδιού, μιας αποστολής που δεν έδωσε στην ΑΕΚ ακόμα ένα πρωτάθλημα, έκανε όμως τους όπου Γης ενωσίτες να έχουν έναν ακόμη λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι. Σχεδόν κάθε ομάδα στον κόσμο, κάπως, κάπου… μέσω ενός συνθήματος, ενός κειμένου ακόμα και μέσω μιας απλής παραχάραξης της ιστορίας, θα ισχυριστεί για τον εαυτό της ότι είναι «πολλά περισσότερα από μία ποδοσφαιρική ομάδα». Αρκετές ομάδες και οπαδοί αυτών ισχυρίζονται ότι ο σύλλογός τους αποτελεί Ιδέα. Βαρύγδουπες έννοιες που με τόση ευκολία αποδίδονται αλλά παραμένουν επιφανειακές. Όσο ένα εξαιρετικό τμήμα μάρκετινγκ, ένα ακόμη αμφιλεγόμενο πρωτάθλημα, ένας ανόητος, θλιβερός και αστείος τοπικισμός. Αυτό το «πολλά περισσότερα…» εκεί το βασίζουν οι πιο πολλοί. Η ΑΕΚ όμως έχει να το βασίσει και σε ζητήματα ουσίας. Σε γεγονότα που έγραψαν και δεν ξεγράφουν ποτέ. Πλάι στον συμβολισμό και την καταγωγή, μαζί με όσα είναι εδώ για να θυμίζουν τις Χαμένες Πατρίδες του ελληνισμού, η ΑΕΚ από τη Μ. Τετάρτη του 1999, έχει να λέει ότι είναι κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Η ΑΕΚ που έγινε άγγελος ειρήνης και ανθρωπισμού. Η ΑΕΚ που δεν υπέκυψε στις απειλές του ΝΑΤΟ. Η ΑΕΚ που ταξίδεψε για να μεταδώσει μήνυμα φιλίας και συμπαράστασης σε έναν λαό που βγήκε από τα καταφύγια για να υποδεχτεί την ΑΕΚ και τους ανθρώπους της όπως τους άξιζε.

Άλλοι έχουν να επικαλούνται πολλά πρωταθλήματα, άλλοι έχουν να κοιτάζουν με υπερηφάνεια το κασκόλ της ομάδας τους δεμένο στον καθρέφτη του πούλμαν, να κυματίζει στους δρόμους του βομβαρδισμένου Βελιγραδίου υπό τους ήχους του Ederlezi, λίγες μέρες πριν τη Σέρβικη γιορτή του Αγίου Γεωργίου.

 

attachment.php?attachmentid=1019&d=1412626243

Το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε, αφού οι Σέρβοι φίλαθλοι εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο για να γίνουν "ένα" με τους ποδοσφαιρστές

 

Το όνομα της ομάδας που είχε την τιμή να αντιμετωπίσει την ΑΕΚ εκείνο το μεσημέρι είναι Παρτιζάν. Πολύ δύσκολα ανθρώπινος νους θα συλλάβει τη μικρότητα, την αχαριστία και την ταπεινότητα που χαρακτηρίζει τους φίλους αυτής της ομάδας. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε 12 χρόνια μετά το φιλικό ματς στο Βελιγράδι, το τμήμα χάντμπολ της ΑΕΚ να φιλοξενηθεί ξανά εκεί για επίσημο αγώνα αυτή τη φορά, στα πλαίσια ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Την ημέρα εκείνη οι Σέρβοι ξέχασαν ποια είναι η ΑΕΚ και τι έκανε γι αυτούς. Ξέχασαν ποιος αψήφισε με κίνδυνο ζωής τις βόμβες και τους πυραύλους για να συμπαρασταθεί σε έναν ολόκληρο λαό. Προφανώς για τους οπαδούς της Παρτιζάν, πιο σημαντική είναι η Χαλκιδική.

Τα παραπάνω φυσικά δεν στέκονται ικανά να μειώσουν ούτε στο ελάχιστο το μεγαλείο της ΑΕΚ και των ανθρώπων που την ακολούθησαν τον Απρίλη του 1999 στο Βελιγράδι.

Η ομάδα:

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσιδης (29’ Μιχαηλιδης, 40’ Κουρκουνας(του Απόλλωνα), Κοπιτσης (40’ Κωστενογλου), Μπαμπουνσκι, Μιλοβανοβιτς (42’ Καψης), Τσεκολι (45’ Ζηκος), Κατσαβος, Σαβεβσκι (32’ Κασαπης), Μαλαδενης, Καλιτζακης, Ζουμπουλης, Νικολαΐδης.

Οι οπαδοί:

Ζουζουλής Παναγιώτης, Μαρής Μάριος, Χριστογιάννης Στέφανος, Ζιαμπάρας Κώστας, Σταμούλης Aγγελος, Ζούμπας Γιάννης, Τσιάμος Στέφανος, Βελνίδης Γιάννης, Καραγιαννόπουλος Παρασκευάς, Δρόλιας Οδυσσέας, Μερτσανίδης Δημήτρης, Πλούμπης Νικόλαος, Αθανασόπουλος Κώστας, Βασιλόπουλος Γιάννης, Χατζηγεωργίου Δημήτρης, Τασσόπουλος Τάσος, Γιαννούλης Νίκος, Εμανουηλίδης Μανώλης, Μπόλος Λάσκαρης, Κωνσταντούλας Δημήτρης, Κλαδάκης Δημήτρης, Αδαμίδης Παναγιώτης, Χατζής Χρήστος, Παπαχατζής Δημήτρης, Μαλίτσος Ανδρέας, Μυκονιός Μάριος, Βρέττας Βασίλης, Πάσχος Φώτης, Παπαβασιλείου Σταμάτης, Μίχος Δημήτρης, Βελάδης Νίκος Τσαμαδιάς Γιώργος, Τασσόπουλος Χρήστος, Σταθόπουλος Θανάσης, Νάτσιος Δημήτρης, Λέλος Κώστας, Τερζής Παναγιώτης, Καραλής Δημήτρης, Μάτσας Τρύφων, Χουβαρδάς Αβραάμ, Σιδεριάδης Παναγιώτης, Λεοντίου Κώστας, Καλαματιανός Κώστας, Σταυρακάκης Μανώλης, Παπαδόπουλος Πρόδρομος, Δουράκος Κώστας, Μπόχλος Βαγγέλης.

 

attachment.php?attachmentid=1020&d=1412626385

Αναμνηστικά από το παιχνίδι κοσμούν ακόμη και σήμερα το μουσείο της Παρτίζαν

Link to comment
Share on other sites

pikpa21

 

Εβαλες, κατα λάθος, ένα επιπλέον γράμμα.

 

Να το αφαιρέσεις σε παρακαλώ

Link to comment
Share on other sites

Συν οτι στηριξαμε μια κυβερνηση που αποφασισε να κανει εθνοκαθαρση εις βαρος 3 λαων. ΕΤσι να μη ξεχνιομαστε.

 

Δηλαδη οσοι ταξιδεψαν τοτε στο Βελιγραδι το εκαναν για να στηριξουν εκεινη την (εγκληματικη) κυβερνηση; Εγω νομιζα πηγαν για να δηλωσουν εμπρακτα αλληλεγγυη σε εναν λαο που ετρωγε βομβες..

Link to comment
Share on other sites

Συν οτι στηριξαμε μια κυβερνηση που αποφασισε να κανει εθνοκαθαρση εις βαρος 3 λαων. ΕΤσι να μη ξεχνιομαστε.

 

Δεν πειράζει...ή αυτοί ή οι άλλοι.. Μαλάκες σαν και μας είναι?

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη οσοι ταξιδεψαν τοτε στο Βελιγραδι το εκαναν για να στηριξουν εκεινη την (εγκληματικη) κυβερνηση; Εγω νομιζα πηγαν για να δηλωσουν εμπρακτα αλληλεγγυη σε εναν λαο που ετρωγε βομβες..

 

Βασικά για να πάρουμε Τουμπάκοβιτς, Ίβιτς και Μπιέκοβιτς

 

μπούστη Πόντιε, πόσο μπροστά ήσουν απο τότε?

  • Hahaha 1
Link to comment
Share on other sites

ο Γλεζος που εγινε για παντα ΑΕΚ απο τοτε γιατι δεν βαζει πλατη για το γηπεδο?

 

λεμεκαικαμιαμαλακιαναπερασειηωρα21

Link to comment
Share on other sites

Εκείνη την εποχή, η κίνηση αυτή εξέφραζε το λαϊκό αίσθημα στην Ελλάδα.

Σήμερα, φαίνεται σαν μια περιττή και ανούσια κίνηση.

Link to comment
Share on other sites

Βασικά για να πάρουμε Τουμπάκοβιτς, Ίβιτς και Μπιέκοβιτς

 

μπούστη Πόντιε, πόσο μπροστά ήσουν απο τότε?

 

Εκείνη την εποχή, η κίνηση αυτή εξέφραζε το λαϊκό αίσθημα στην Ελλάδα.

Σήμερα, φαίνεται σαν μια περιττή και ανούσια κίνηση.

 

Σου φαίνεται ανούσιο???????????????????

Link to comment
Share on other sites

Σου φαίνεται ανούσιο???????????????????

 

Η κίνηση αυτή θα είχε ουσία αν είχες πάρει και πρίγκηπα μαζί μήπως και τον πετύχει καμιά αδέσποτη.

  • Hahaha 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Η κίνηση αυτή θα είχε ουσία αν είχες πάρει και πρίγκηπα μαζί μήπως και τον πετύχει καμιά αδέσποτη.

Εισαι σατανικός :P

Link to comment
Share on other sites

Βασικά οι ? αρτιζάνοι ή γενικά οι Σέρβοι γράφουν ποτέ, τίποτα για εκείνη την ημέρα;

 

Όπως και να έχει η κίνηση μέτρησε.

Link to comment
Share on other sites

Τα μουνοπανα οι σερβοι στραβωσαν γιατι σε ενα παιχνιδι τους με την Μαρσειγ πηγαμε με τους Γαλλους, αν θυμαμαι καλα. Εκαναν κ τα κονε με τους μπουγατσες κ τους εδωσαν μαλιστα κ το πανι που τους ειχαμε αφησει εμεις.

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×