Jump to content

Χρόνια πολλά ΑΕΚαρα


stavros 9-11
 Share

Recommended Posts

13/04/1924-13/04/2016

 

Και στα 100 στο σπίτι μας.

 

Και του χρονου να είμαστε όλοι εδώ.

 

ΑΕΚ είναι οι αναμνήσεις του καθένα από εμάς. Οι φιλιες, η πατρική στοργή, το πρώτο μας κασκολακι, η πρωτη φορά κοντά της, οι νίκες αλλά και οι ήττες, τα ταξίδια, τα πιωματα, τα συνθήματα, το σπασμένο τζάμι στο πούλμαν, οι βροχές, οι λιακαδες, τα τραγούδια, οι παρέες μας και μία μεγάλη κοινωνική ομάδα σε όλη την Ελλάδα που κάτι αντιλαμβάνεται διαφορετικά σε σύγκριση με όλους τους άλλους. Δεν βγαίνει πάντα σε καλό αυτό αλλά δε γαμιεται... Αν ήταν θα γινομασταν κάτι άλλο.

 

Χρόνια μας πολλά λοιπόν και θα επαναλαβω την ευχή και του χρόνου να είμαστε όλοι εδώ.

  • Δικεφαλάκι 12
Link to comment
Share on other sites

Μοιράζομαι μερικά που ανέβηκαν σε μια σελίδα που έχω φτιάξει στο φου μπου. Και αφού η ΑΕΚ αποτέλεσε συνέχεια της αθλητικής παράδοσης των Ρωμιών της ? όλης ξεκινάω με αυτό.
 
-Από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης ανέπτυξαν δράση γύρω από την οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων.

Αν και μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα αυτές οι δραστηριότητες ήταν περιστασιακές, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου οδήγησαν στη δημιουργία Αθλητικών Συλλόγων, στη σταθερή διοργάνωση αξιόλογων τοπικών αθλητικών εκδηλώσεων όπως οι ? ανκωνσταντινουπόλειοι Αγώνες στο πρότυπο των ? ανιώνιων Αγώνων της Σμύρνης καθώς και τα Αρτεμίσια το 1922.

Επίσης συνέβαλαν στην ανάδειξη σημαντικών αθλητών πολλοί από τους οποίους κατόρθωσαν να διακριθούν σε σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της εποχής όπως οι ? αναιγύπτιοι αγώνες της Αλεξάνδρειας και οι ? ανελλήνιοι Αγώνες της Αθήνας, ενώ τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να αναδειχτούν και Ολυμπιονίκες.

Στη φωτογραφία η Ελληνική ? οδοσφαιρική ομάδα της Χαλκηδόνας-Kadikoy το 1902

12472596_1015307175215916_20445597383108

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

-? ρώτος ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος της ? όλης υπήρξε ο «Ερμής» του ? έραν ο οποίος ιδρύθηκε το 1877. Από τότε δημιουργήθηκαν και άλλοι καθαρά Αθλητικοί Σύλλογοι μεταξύ των οποίων οι Ηρακλής Ταταούλων, Άρης, Θησεύς, Αχιλλεύς, Ιάσων, Φειδιππίδης, Ήφαιστος, Αίας, ? ερσεύς καθώς και άλλοι που ταυτόχρονα στόχευαν και στην ανάπτυξη του ? ολιτισμού όπως ο Μουσικός Σύλλογος «Ορφεύς» στο Φανάρι , ο Διδασκαλικός Γυμναστικός Σύλλογος «Δράσις», ο Μουσικογυμναστικός Σύλλογος "Η Τερψιχόρη"» στη συνοικία Έξι Μάρμαρα.

Ο Ερμής του ? έραν δεν είχε ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα το 1914 να ιδρυθεί στη περιοχή η «Ελληνική Ομάδα ? οδοσφαίρου», η θρυλική ? έρα Κλουπ όπως είναι περισσότερο γνωστή. Κορυφαίος παίκτης της υπήρξε ο Κώστας Νεγρεπόντης ο οποίος το 1922 την οδήγησε στη κατάκτηση του Bazar Ligi, του «? ρωταθλήματος της Κυριακής» που διοργάνωνε η Μπεσίκτας αφού τότε δεν υπήρχε εθνικό πρωτάθλημα Τουρκίας.

Μετά το 1922 οι περισσότεροι ελληνικοί σύλλογοι εξαφανίστηκαν με εξαίρεση τον ΑΣ ? ερα ο οποίος πήρε τη θέση του Ερμή και της ? έρα Κλουμπ καθώς και του Ηρακλή Ταταύλων , οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Για την ιστορία να πούμε ότι το 1922 ο Κώστας Νεγρεπόντης πήγε στη Νίκαια της Γαλλίας όπου και αγωνίστηκε με τα χρώματα της γαλλικής Νις μέχρι το 1926 οπότε ο πρώτος πρόεδρος της «Ένωσης» Κωνσταντίνος Σπανούδης τον έπεισε να έρθει στην Ελλάδα και να φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο. Ο Κώστας Νεγρεπόντης υπήρξε ο πρώτος από τους μεγάλους επιθετικούς που έπαιξαν στην ΑΕΚ ενώ αργότερα κάθισε και στο πάγκο της για 14 σεζόν οδηγώντας της στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

12512233_1015309495215684_40792107287610

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

92 χρόνια «Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως»

 

-Σαν σήμερα το 1924 μια παρέα προσφύγων από τη Κωνσταντινούπολη μαζεμένη στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Μενέλαου Ιωνά και Κώστα Δημόπουλου στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου αποφασίζει την ίδρυση της Αθλητικής ‘Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως με σκοπό τη συνέχιση της αθλητικής παράδοσης των ελλήνων της ? όλης στην Αθήνα.

 

Μεταξύ τους ο πρώτος ? ρόεδρος στην ιστορία της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης καθώς και ο αδελφός του Μενέλαου Αιμίλιος Ιωνάς που παραχώρησε τη συνέντευξη στον Ανδρέα Μπόμη το 1975.

 

  • Δικεφαλάκι 3
Link to comment
Share on other sites

Και αφού αρχίσαμε με τα βιντεάκια αλλα δυο για οποιον δεν βαριεται. Στο πρωτο ο πρωτος μεγαλος τερματοφύλκας της ΑΕΚ καθώς και πρώτος τερματοφύλακας της εθνικής Γιώργος Γιάμαλης σε συνέντευξη τη δεκαετία του 70.

 

 

Και ένα από συνέντευξη του Κλεάνθη Μαρόπουλου επίσης τη δεκαετία του 70. Θρυλικό είχε μείνει στην εποχή του το σύνθημα "Δεν μπορείς Μαρόπουλε" που του φωνάζαν οι οπαδοί της ΑΕΚ για να τον προκαλέσουν και να έχει καλύτερη απόδοση.

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Απο μικρο παιδι για την ΑΕΚ άκουγα στο σπιτι.

Η εβδομαδα που ξεκινουσε την επόμενη ημερα

ηταν ωραία ή άσχημη ανάλογα

το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Άπειρες ώρες με το ραδιοφωνακι

να φωνάζω του πατερα μου

βάλτο πιο δυνατά δεν ακούω.

Άπειρες ώρες και ημερες κοντά της

και στη σκέψη της.

 

? ρεπει να ψαξω να βρω ενα κειμενακι μου παλιό

στο εφημεριδακι .

Εκεί γράφω πως γίνεται μια ομάδα

η ΑΕΚ

να γίνει

προέκταση του εαυτού σου,τρανό ζωντανο κύτταρο

που επηρεάζει τον ψυχισμό σου

και πως γίνεται να αισθάνεσαι

απο ενα σημειο και μετα

πως την κουβαλας μαζί σου

24 ώρες το 24ωρο

7ημερες την εβδομαδα.

 

Χρόνια πολλά αγαπημένη μου ΑΕΚ.

Για παντα μαζί σου .

  • Δικεφαλάκι 7
Link to comment
Share on other sites

Guest doc.geo21

92 χρόνια με όμορφες και άσχημες στιγμές. Ίσως περισσότερο άσχημες. Ναι αλλά εσύ μας χάρισες ένα 1968. Κι ένα 1977 που κατάφερες την ιστορικότερη πρόκριση χωρίς τις πλάτες του Ασλανίδη. Και έχεις παίξει την καλύτερη, καθαρή και τίμια μπάλα για συνεχόμενες χρονιές, έστω κι αν σου στέρησαν τίτλους. Και έχεις ξεφτιλίσει, 2 φορές, τους γκαλάκτικος της Ρεάλ. Και πάντα κοιτάς στα μάτια όλους τους αντιπάλους. Και γιατί οι καψούρες μπορεί να πληγώνουν, αλλά πάντα σε πορώνουν. Έτσι συμβαίνει με τις αληθινές αγάπες.

ΑΕΚάρα σ' αγαπώ.

 

το θυμάσαι πώς στο γράψαμε τότε?

 

 Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

ΚΑΙ Η ΑΕΚ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩ? ΗΣ

 

ΕΓΩ ΑΓΑ? Ω 2 ? ΡΑΓΜΑΤΑ

ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΚ ΓΙΑ ? ΑΝΤΑ

 

ΥΓ. Σ ευχαριστώ που μ' έκανες ΑΕΚ.
ΥΓ 1. Μαλάκα Μελ βάλε φράγκα γαμώ τη γκόμενα του γιου σου

Link to comment
Share on other sites

-Στις 13 Απρίλη του 1924 ιδρύεται η Αθλητικη Ένωση Κωνσταντινουπόλεως  με σκοπό τη συγκέντρωση των Ρωμιών αθλητων που προερχόντουσαν από διαφορετικούς αθλητικούς συλλόγους της ? όλης και  που ηταν  διασκορπισμένοι σε άλλους προσφυγικούς συλλόγους της Αθήνας και του ? ειραιά.

 

-? ρώτος ? ρόεδρος της Ένωσης υπήρξε ο Κωνσταντινουπολίτης δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Σπανούδης, ο οποίος ασχολήθηκε και με την πολιτική ενώ υπήρξε  φίλος και συνεργάτης του Ε. Βενιζέλου.  Τα ιδρυτικά μέλη του Δικεφάλου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους ο αντιπρόεδρος Νικηφόρος Ελεόπουλος καθώς και οι: Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης,  Μίλτος Ιερεμιάδης.

 

882456_1723331451236869_4401387752774256

 

 

 

-Το πρώτο τη τάξει τμήμα της ΑΕΚ όταν αυτή ιδρύθηκε ήταν το τμήμα Αθλητισμού όπως λέγαν τότε τον Κλασσικό Αθλητισμό.

 

.1934-281x200.jpg

 

Το τμήμα Κλασσικού Αθλητισμού της Ένωσης δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση του συλλόγου το 1924.

 

1953-300x148.jpg

 

Το τμήμα Στίβου του Δικεφάλου κατά καιρούς είχε στις τάξεις του  αθλητές-θρύλους όπως οι Μάντικας, Γεωργακόπουλος και ? απαβασιλείου.

 

1961-242x200.jpg

 

-Εκείνη τη χρονιά φυσικά δημιουργήθηκε και η ομάδα ποδοσφαιρου της Ένωσης.

Από αριστερά: Ασδέρης, Ιερεμιάδης, Χατζόπουλος, Καραγιαννίδης, Μήλας, Κίτσος, Κεχαγιάς, Ιππιάδης, Μπαλτάς, Δημόπουλος, ? αρασκευάς και ο ποδοσφαιριστής του ? αναθηναϊκού Απόστολος Νικολαϊδης που στο συγκεκριμένο αγώνα ήταν διαιτητής

1-enlarge.jpg?lm=C005B18151039D1849B087E

 

-Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, που είχε αγωνιστική δραστηριότητα την περίοδο του Μεσοπολέμου, επανιδρύθηκε το 1950 και ξεκίνησε από τη Γ' Κατηγορία της πρωτεύουσας. Η ανάπτυξη του τμήματος έγινε με γοργούς ρυθμούς, ανέβηκε στην Α' Κατηγορία Κέντρου το 1952 και αργότερα όπως ξέρουμε διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο. 

 

13000258_10207533744494722_1593396220079

 

 

-Ιστορική φωτογραφία του τμήματος βόλεϊ της Ένωσης το 1932, που διαλύθηκε σύντομα για να ξαναδημιουργηθεί πολλά χρόνια αργότερα…Το τμήμα βόλεϊ της ΑΕΚ είχε αγωνιστική δραστηριότητα από τη σεζόν 1924-25!

 

13000104_10207533748294817_6678669742455

 

-Τέλος 'ενα απο τα ιστορικότερα τμήματα του Δικεφάλου υπήρξε και αυτό της ποδηλασίας.

cats4-351x185.jpg

 

? ολλά τα δανείστηκα από το http://aek-history.blogspot.com

και άλλα τα βρήκα στο aeklive.

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΕΚΑΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ? ΟΛΛΑ

 

? αρα τα πακετα και τις πικρες καθε μερα ευχαριστω το θεο που εγινα ΑΕΚ.Δεν θα μπορουσα να ειμαι τιποτε αλλο.

Οπως ειπε και ο σταυριτο ελπιζω τα 100 σου να τα γιορτασουμε εκει που πρεπει και οπως σου πρεπει.

 

ΝΑ ? ΑΙΖΕΙ Η ΑΕΚΑΡΑ ΣΤΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

  • Δικεφαλάκι 1
Link to comment
Share on other sites

Α? Ο ΜΙΚΡΟ ? ΑΙΔΑΚΙ ΕΣΕΝΑ ΑΓΑ? Ω,

ΚΑΨΟΥΡΗΣ Α? Ο ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ 'ΜΑΙ ΟΣΟ ΖΩ...

ΑΕΚ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕΟ...

Α? Ο ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ? ΡΟΣΦΥΓΙΑ,

ΓΙΑ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ? ΕΙΡΑΙΑ...

ΑΕΚ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕΟ...ΑΕΚΑΡΑ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ? ΟΛΛΑ,

ΤΟ ΜΟΝΟ ? ΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΝΑ Σ' ΑΓΑ? Ω ? ΙΣΤΑ..

ΑΕΚ ΟΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕΟ..

 

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

ΑΕΚ είναι οι κοπάνες στο σχολείο για να πας να δεις ράικο γιάνγιανιν και γιώργο πεππέ να προπονούνται στο οακα και να τους κυνηγάς για να πάρεις αυτόγραφο. :D

ΑΕΚ είναι να νομίζεις ότι τα μοναδικά ρολόγια στον κόσμο που δουλεύουν σωστά είναι τα citizen.

AEK είναι να πιστεύεις ότι το καλύτερο χαμπουργκεράδικο του πλανήτη είναι το ιγκουάνα.

ΑΕΚ είναι να σε απειλεί ο διοικητής σου με φυλάκα γιατί δεν του βρήκες εισιτήριο στο ναό με τον γαύρο το 93.

ΑΕΚ είναι να πιστεύεις ότι ο ραμπίδης ήταν πόντιος.

ΑΕΚ είναι τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει στη ζωή μου.

 

Και η λίστα είναι ατελείωτη.

  • Δικεφαλάκι 4
Link to comment
Share on other sites

ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙΣ ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΡΟ? ΙΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ? ΑΡΕΙΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΣΚΕ? ΑΣΤΗ.....

ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΚΑ? ΟΙΟ ? ΟΥΛΜΑΝΑΚΙ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ.......

ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ? ΗΓΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΕΚ ΜΕΤΑ Α? Ο ΦΑ? Α........

Α.Ε.Κ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΜΑΣ Η ΖΩΗ

  • Δικεφαλάκι 4
Link to comment
Share on other sites

ΑΕΚ ειναι ο αλβανος στη 18 να λεει "γκαμω το μανα σου μαλαντενη"

Link to comment
Share on other sites

Μεγάλη μέρα η σημερινή για την ΑΕΚ.

Συμπληρώνει 92 χρόνια ένδοξης ιστορίας. Και ποιοι θα ήταν καταλληλότεροι για να τη διηγηθούν πέρα από αυτούς που… την έγραψαν!

Σε ένα εξαιρετικό video που ετοίμασε η ? ΑΕ, 7 ζωντανοί θρύλοι της «Ένωσης» kai 1 aoratos παρελαύνουν μπροστά από την κάμερα.

 

  • Δικεφαλάκι 2
Link to comment
Share on other sites

Χρονια πολλα ΑΕΚ.. Ευχομαι συντομα να παψεις να αποπνεεις μιζερια και να απαλλαγεις απο τα βατραχια οου σε καταδυναστευουν και σε μικραινουν ωστε να γινεις ξανα αυτο για το οποιο προοριζεσαι. Η Βασιλισσα του ελληνικου αθλητισμου δηλαδη.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
 Share

×